Vnější zateplení roubenky

Rubriky:

Reklama
KV Karel Vávra @karel.vavra701 před 5 roky14.04.2019 15:20:00
Vnější zateplení roubenky

Dobrý den všem stavitelům a fandům dřevostaveb předně :-)

Chtěl bych se zeptat na "provozní" zkušenosti s vnějším zateplením roubených dřevostaveb. Po studiích a spekulacích, několikera návštěvách odborníků a technologů stále nejsem přesvědčen, kteráže to skladba zateplení je nejlepší (nejistota těchto odborníků, plynoucí z přirozené nezkušenosti s touto nepříliš častou úlohou, mi také nepomáhá)

1) Záměr zateplení je především tento:
a)zamezení průvanu vzniklého neodbornou stavbou samotné roubenky a především použitím naprosto nevhodné izolace mezi trámy.
b) účinější ochrana nosné konstrukce - malé převisy střechy v kombinaci se současnou ochranou dřeva pomocí nátěru Belinka.

Skladba stěny této stavby:
Od vnějšku: Zmíněná Belinka na trámech 20x20cm. Smrkové trámy s mezerou 20mm vyplněnou montážní pěnou. Ta je zakrytá zvenku latěmi vsazenými do zkosených okrajů trámů. Dále je izolace 120mm PoltermUni, parozábrana Jutafol N standart na konstrukci sádrokartonu a nakonec sádrokarton 12,5mm.

Vzhledem k členitosti interiéru ve formě zmíněných předsazených stěn, jejich navázání na kostrukce podlah a stropu, atp. je vyloučené zateplení zevnitř, ze stránky praktické, ale i cenové.

Zásadní chyby - tj použití naprosto nevhodné ucpávky a neoborné a nepřesné roubení jsme si vědomi a jejich odstranění či alespoň částečná náprava by byla velice nákladná - nejen na materiál, ale hlavně na práci. Při vnější čisté ploše cca 160 m2 se jedná o cca 800 bm! Iniciace použití montážní pěny - po dokončení hrubé stavby, zřejmě střešními tesaři se zjistilo, že ucpávka(konopné provazce, či ovčí rouno) by stála stejně, jako celá hrubá stavba. Tento krok se ukázal jako chybný až po cca 10letech, kdy pěna zakrytá v podstatě pouze pohledově začala degradovat, nejenže, poněkud, není vhodná na sesedající a pracující dřevo.

Vzhledem tedy k ceně materiálu, práce a hlavně nejistému výsledku jsme tedy ochotni obětovat krásný vzhled roubené stavby. V neposlední řadě i ta Belinka není zrovna laciná a těch 15let, tak je dům starý, už je tak akorát na obnovu.

No "vyženil" jsem pěknou parádu, co se týče domu tedy. Ale k tématu: Po nabídkách a cenových kalkulacích různých prodejců a firem, kdy se nám snažili např vnutit zateplení izolačními deskami, které by visely na roštu se vzduchovou mezerou mezi stěnou a izolací, a na deskách by byla kontaktní fasáda. Ta by byla samozřejmě úžasná a difůzně otevřená, ale co tři-čtyři vrstvy lepidla, na kterých by byla nanesena? Další návrhy byli podobné, nebo se složitěší skladbou, dva příčné rošty, atp... bez vzduchové mezery - tedy klasické kontaktní zateplení s kontaktní fasádou, ale i padl i návrh s větranou fasádou.

Nevím kde jsem to viděl, nebo kde jsem přišel k myšlence, že by mohly rošt zastoupit prkna o rozměru 15x2cm které by byli namontovány svisle v rozteči o maličko menší než jmenovitý rozměr deskové izolace, která by byla montovaná mechanicky pomocí klasických talířových kotev, případně jištěná drátem? Tloušťka izolace 10cm, průduch pod OSB deskou cca 4cm? Nad a pod izolací paropropustná folie (jako pod střechou). Bylo by to difúzně otevřené a ještě větrané a hlavně by snad nikde netahalo? Těch 20cm dřeva a 12cm nobasilu za ním, by pak taky mohlo začít izolovat....

No ještě musím podumat, co by se dalo na tu OSB desku, jestli rovnou nějaká penetrace a jakákoliv kontaktní fasáda, nebo tam dát ještě 3cm polystyrenu, nebo nějaký obklad.

Může mi prosím k tomuto někdo něco napsat? Potkal se něky někdo s takovu situací?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.