Podlahové vytápění + akumulační nádrž + krb s výměníkem

Reklama
JN Jan Novák @jan.novak650 před 4 roky28.09.2019 23:14:00
Podlahové vytápění + akumulační nádrž + krb s výměníkem

Dobrý den,
rád bych se na zdejší odborníky obrátil pro radu ohledně návrhu topného systému pro jednopodlažní novostavbu RD (103 m^2) + oddělená dvojgaráž (46 m^2) ještě před samotnou návštěvou topenáře, který nám bude zhotovovat projekt na topení.

Ve stavebním projektu se počítá s podlahovým vytápěním. Zkoušeli jsme oslovit dodavatele podlahového vytápění, ale ti nám vždy navrhli elektrokotel s malou akumulačkou a o nějakém "složitějším" systému nechtěli ani slyšet. Skoro to až působí alibisticky, hlavně aby neměli s vymýšlením mimo jejich zajeté koleje moc práce. Pro ohřev TUV pak doporučovali samostatný bojler.

Nám by se líbila možnost skloubit přijemné s užitečným a v zimě alespoň o víkendy natápět akumulační nádrž krbovým výměníkem. Jsme na to teď zvyklí, máme krbovou vložku, kterou občas topíme v obýváku podkrovního bytu.

Máme vybraný nejslabší krbová kamna Aquaflam 7 od HS Flamingo s výkonem 2-7 kW
Tepelné ztráty objektu jsou 3 kW (bez větrání)
Objem akumulační nádrže DZD NADO 300/20V6 je 358 L (dimenzování objemu na výkon: 7x55 ~ 358)
Více snad napoví schéma. Jsme omezeni prostorem, takže větší nádobu do domu těžko umístíme.

V létě by akumulační nádoba byla vytápěna pouze jednou patronou a sloužila by jako větší bojler s průtokovým ohřevem.

V zime by dvě topné patrony měly dodat dostatek tepla jak pro TUV, tak pro podlahové topení. A ulehčovat by tomu mělo občasné přitápění v krbu.

Regulaci bychom chtěli provádět ovládáním třícestného ventilu ve zpátečce podlahového topení regulátorem R3V, které umí i ekviterm.

Na výstup bojleru pro TUV bychom chtěli třícestný termostatický ventil pro zimní období, kdy by hrozilo opaření vysokou teplotou, za předpokladu, že akumulační nádrž bude natopena k maximálním teplotám.

Můžu poprosit o názor někoho, kdo podobný systém provozuje? Případně budu rád za postřehy zkušenějších topenářu.

Děkuji! :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

47 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.