Sníží FVE na střeše RD náklady na el. vytápění?

Reklama
DP David Pardubice @david.pardubice před 4 roky18.10.2019 15:51:00
Sníží FVE na střeše RD náklady na el. vytápění?

Zdravím,
máme RD 150 m2 (zateplená cihla), kompletně v elektrice. Topíme kabely v podlaze. Žádné čerpadlo, žádný krb. Celková roční spotřeba je 1 MWh VT a 12 MWh NT, v podstatě stabilně každý rok, co tu už 10 let bydlíme. Momentálně díky tříletému fixu u ČEZu platíme 3000 měsíčně, celková roční náklady jsou 36.000 Kč. V tom je ale samozřejmě i ohřev TUV (150 litrů), vaření (indukce), pračka, sušička, v létě klimatizace, počítač 24/7.

Když jsem teď koukal, co ta cena udělá, až nám ten tříletý fix skončí, trochu jsem se vyděsil. Podle aktuálních ceníků to vyskočí skoro někde k 50.000 ročně...

Tak jsem začal přemýšlet o FVE - ale říkám si, jestli to má vůbec cenu. V zimě, kdy je té energie na vytápění potřeba nejvíc, tak sluníčka stejně moc není, v létě to poteče max do klimatizace. Každý den se ohřeje 150 litrů vody, ale co s tím pak dál. Pouštět to ven za 60 halířů?

Dneska mi přišly 2 nabídky
10 kWp za 240.000 (po odečtení dotace)
6 kWp za 170.000 (po odečtení dotace)

Takže asi takhle - roční výroba buď 10MWh nebo 6MWh, z toho se podle různých kalkulaček efektivně využije jen 40%-60%, zbytek jsou přebytky. Takže reálná spotřeba je řekněme 50%, čili nějakých 5MWh nebo 3 MWh ročně. To je (při dnešních cenách za silovou a distribuci) nějakých 12.000 nebo 7.000 ročně. Návratnost 20 let u 10 kWp, případně pomalu 25 let u 6 kWp.

Nemám někde nějakou chybu v úvaze, když všichni říkají, jak je to skvělé?

----------

PS: ona ta cena za ty FVE "na klíč" je taky kapitola sama pro sebe. Mám pocit, že zlatokopové to počítají tak, že vezmou cenu komponent + práce + zisk a pak k tomu do nabídkové ceny ještě pro jistotu přihodí celou tu dotaci navíc...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.