Jímání dešťové vody z vnitřního svodu a její vedení do zahrady

Reklama
JH Jindřich Horký @jindrich.horky před 4 roky15.11.2019 22:29:00
Jímání dešťové vody z vnitřního svodu a její vedení do zahrady

Dobrý den,
řešíme rekonstrukci řadového rodinného domu z roku 1989 s plochou střechou a vnitřním dešťovým svodem. Dešťový svod je sveden do splaškové kanalizace, která začíná v suterénu na straně ulice. Nyní proběhla výměna staré litinové trubky za plastovou, která má stejnou šíři jako běžná kanalizační trubka.
Protože na druhé straně domu se nachází zahrada, rád bych nějakým způsobem jímal dešťovou vodu do nádrže pro zalévání zahrady.
Možností je několik a buďto jsou velmi nákladné nebo přímo hloupé a nevím jak to vyřešit.
První možností je přespádování žlabu na střeše, provrtání atiky a vytvoření fasádního dešťového svodu na straně zahrady a retenční nádrže. Problém v této variantě je v tom, že dešťový žlab končí zhruba 1 m od "zahradní atiky", proto by si toto řešení vyžadovalo v podstatě kompletní rekonstrukci střechy.

Druhou a podstatně levnější možností by bylo u stropu suterénu namontovat do stoupačky dešťovou odbočku která se ale používá na okapové roury v exteriéru. např.: https://www.rainshop.cz/rainboy-sberac-d…

Na tuto odbočku, která by se dala na zimu uzavřít by se namontovalo vedení a od stropu suterénu by voda tekla těch cca 8 m do zahrady pod mírným spádem. Co by se nevešlo do retenční nádrže by se vsáklo vsakováním v zahradě, anebo by se odbočka od podzimu do jara nepoužívala a nějak uzavřela.

Třetí možností by bylo udělat retenční nádrž v suterénu, ale pro rozměry o objemu max cca 300-500 l, přepadem z této nádrže by se voda dostala opět do splaškové kanalizace kam vede nyní. Do takovéto nádrže bych musel vložit nasávací hadici od zahradního čerpadla.

Jako nejlepší se mi jeví druhá varianta.. dešťová odbočka má snad svůj vlastní přepad, takže při přívalovém dešti by nemělo dojít k naplnění celého vnitřního svodu až po střechu. Přívalový déšť by tedy měl protéct skrz. Od této varianty mě ale zrazuje instalatér, který provádí montáž, nikdy se s podobným "zařízením" nesetkal a právem si nechce vzít na triko vytopení mého suterénu.

A teď k otázce, jsem skutečně jediný, kdo kdy řešil podobný problém při požadavku na sběr dešťové vody? Je skutečně nemožné napojit dešťovou odbočku (viz odkaz) na plastovou kanalizační trubku, ale pouze na plechové okapy?

Děkuji za odpověď, obávám se, že bez nákladného zásahu do střechy (její přespádování na druhou stranu) nakonec moje vize splnitelná nebude, ale rád bych měl další názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.