Ohřev topné vody bojlerem?

Reklama
Radek Červenka @radek.cervenka před 4 roky06.04.2020 14:29:00
Ohřev topné vody bojlerem?

Dobrý den,
tímto bych Vás chtěl požádat o radu. Pro využití přebytků el. energie z fotovoltaiky na střeše našeho RD uvažuji o zařazení 120 l. bojleru (Tatramat OEV 121), který mně zbyl po rekonstrukci, do topného systému. Nyní máme v RD automatický kotel na uhlí a kotel v zimě vytápí a ohřívá vodu. V létě ohřívá vodu el. kombinovaný bojler. Druhý bojler by od jara do podzimu ohříval vodu do topných žebříků v koupelnách a v chodbě (jsou na sever) a v zimě by sloužil jako akumulační nádoba pro topnou vodu z kotle v primárním okruhu. Přepnutím ventilů by se v letním období "protáčela" topná voda přes bojler do topného okruhu (s vynecháním výměníku v kotli) - viz nákres (nové připojení je čárkovaně). Je takové řešení provozuschopné? Předem děkuji za Vaše názory a rady. Radek

Ještě doplňuji: Než jako akumulační nádrž bych chtěl bojler v zimě využít jako další výměník a "pomoc" kotli, aby nemusel dohřívat stále vodu v primárním okruhu. Chápu, že na akumulaci se používají jiné nádoby. Jedná se mně spíše, jestli by zapojení bojleru do systému bylo funkční, a jaké další součásti by systém měl obsahovat. Předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.

Všem velice děkuji za rady a postřehy, ale diskuse se rozproudila jiným směrem a tak se vrátím zpět k mé původní otázce: Přitápění el. tlakovým bojlerem do topného systému RD (viz schéma) bude technicky možné a funkční? Předem všem děkuji za odpovědi. Radek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

135 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.