Domácí vodárna nevytlačí vodu do patra

Reklama
OH Ondřej Hnilička @ondrej.hnilicka před 4 roky25.05.2020 10:44:00
Domácí vodárna nevytlačí vodu do patra

Zdravím.


Mám v domě samostatný rozvod vody pro splachování záchodů v přízemí a v patře. Ten je 20 mm PPR trubkou přiveden do sklepa, kde mám domácí vodárnu. Vodárna je napojena do obecní studny na vedlejším pozemku. Ze studny vede 42 mm PE trubka do domu. Od koše, se zpětnou klapkou, k čerpadlu je to převýšení cca 6,5 m. Délku trubky neznám, protože jsem jí podědil. Studna je zhruba 20 m od sklepa, ale trubka vede ze sklepa na opačnou stranu a pak pod zemí někde zatáčí. Netuším kde a jak je dlouhá.

Měl jsem tam od koupi domu (zhruba 4 roky) vodárnu Ecojet 600L s 20l tlakovou nádobou. Teď jsem jí vyměnil za Grundfos MQ 3-45 a hle...přestalo to fungovat.

Chápu, že 6,5m převýšení a zhruba 25-35m hadice do studny je mimo tolerance a že tím bude nejspíš ten problém, ale ta Ecojet600L tam fungovala skvěle, bylo to celkem spolehlivé, jen mi z toho často ucházel vzduch a musel jsem to 4x ročně seřizovat, proto jsem to vyměnil. Ten grundfos mi vytáhne vodu jen do umyvadla, které je hned vedle vodárny. Tam udělá celkem silný průtok tak, že odpad nestíhá a musím to přiškrtit, ale už o patro výš do záchodu mi to vodu nevytlačí skoro vůbec a v dalším patře ani kapka.

Myslíte, že by pomohlo dát za ten Grundfos větší tlakovou nádobu, třeba 20l, tak jak to má ten Ecojet? Grundfos má interní pouze 0,16l. Nebo jsem prostě koupil slabé čerpadlo? Dělají se nějaká, která si s takovými parametry poradí, kterým nevadí velká sací výška/utrhování vodního sloupce, atd...? Chtěl bych něco vodou chlazené ideálně bezúdržbové (membrána namísto pytle), tiché (ze sklepa jsem udělal dílnu).

Nevadí tomu ta smyčka na sacím potrubí viz obrázek? Tu jsem tam dodělal, aby to šlo vůbec připojit.

Vím, že nejlepší by bylo posunout čerpadlo blíž ke studní, nebo dát do studny ponorné, ale studna ani ten pozemek po kterém jdou roury není můj a něco takového dohodnout by trvalo roky, jestli vůbec.

Díky za rady.

Ondra

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.