TZB-info - Začátek? Dva dodavatelé…
Ceny na burze nepřetržitě rostou, snaha prodávat energii za slušné ceny pro obchodníka i pro zákazníka, jdou na vedlejší kolej. Nutné je přežít, někdy je dobré včas skončit. Tento týden skončili dva…
Naše další weby
Dobrý den,
zvažuji změnu dodavatele plynu. V současné době jsem u Europe Easy Energy, produkt eDomácnost - smlouva na dobu neurčitou. Zatím vždy jsem při změnách preferoval smlouvy na dobu neurčitou, a proto mě oslovila nabídka Lumius, produkt Bez závazků, který při mé spotřebě vychází cca o 16000 Kč levněji. Jen tím, že domácnostem nabízí tento dodavatel služby teprve od loňského roku, tak bych se chtěl zeptat, zda s tímto dodavatelem má již někdo nějakou zkušenost? Europe Easy Energy mi při zjištění, že chci odejít nabídl produkt Excelent, kde dle operátora mají cenu 590 Kč bez DPH s ročním závazkem, ale na jejich stránkách takový ceník nemají.
Předem děkuji za reakce.
Pavel Divíšek
Jsem to tušil a před měsícem od něj zdrhnul.
před 2 roky
Lumius dnes lehnul. Pozbyl práva dodávat jak EE, tak plyn.
před 2 roky
No já jen, že pokud máte tak dobré informace a pravdivé, měl jste samozřejmě vědět např. třeba jako já, že se blíží…
před 3 roky
42 odpovědí
Zobrazit všechny reakceLumius dnes lehnul. Pozbyl práva dodávat jak EE, tak plyn.
HM Harry Minduton @harry.mindutonJsem to tušil a před měsícem od něj zdrhnul.
Já jsem byl doposud s Lumius spokojený. Jen mi není jasné, jestli budou dál dodávat pro stávající zákazníky, jen s novým ceníkem, nebo končí úplně.
https://www.lumius.cz/vyjadreni_eru.html
https://www.tzb-info.cz/128625-zacatek-d…
JP Jan Pavel @jan.pavel402Podle mě skončí úplně. Neznám a nedovedu si představit zákazníka, co by dobrovolně souhlasil se zrušením odběru za nízkou cenu a dobrovolným nákupem za podstatně vyšší. U odběratelů typu obcí a úřadů si to ani nedokážu představit - tam o takových věcech rozhodují zastupitelstva, rady, komise. To je na dlouho a navíc s velmi nejistým výsledkem, nikdo si nedovolí souhlasit s vyšší cenou. To je pak na žalobu či odvolání daného komunála. Fakt by mě zajímalo, jak tu "restrukturalizaci portfolia" pojímají. Mají na výběr ze dvou možností - buď zatnout zuby a vydržet a nebo složit karty jako BEe (ukončit činnost).
Bude hůř
Peking 27. září (Reuters) - Rozšiřující se nedostatek elektřiny v Číně zastavil výrobu v mnoha továrnách, včetně těch, které dodávají energii společnostem Apple a Tesla, zatímco některé obchody na severovýchodě země fungují při svíčkách a nákupní střediska se předčasně zavírají, protože ekonomické důsledky nedostatku energie se zvyšují.
Čína se ocitla v kleštích energetické krize, protože nedostatek dodávek uhlí, zpřísňující se emisní normy a silná poptávka ze strany výrobců a průmyslu vyhnaly ceny uhlí na rekordní hodnoty a vyvolaly rozsáhlá omezení jeho používání.
Od minulého týdne se v mnoha částech severovýchodní Číny zavádí příděly v době špičky a obyvatelé měst včetně Čchang-čchunu uvedli, že k omezení dochází dříve a trvá déle, informovala státní média.
V pondělí se společnost State Grid Corp zavázala zajistit základní dodávky elektřiny a zabránit výpadkům.
Podle analytiků krize v dodávkách elektřiny poškodila výrobu v průmyslových odvětvích v několika čínských regionech a snižuje vyhlídky hospodářského růstu země.
Dopad na domácnosti a neprůmyslové uživatele přichází v době, kdy noční teploty v nejsevernějších čínských městech klesají téměř k bodu mrazu. Národní energetická správa (NEA) nařídila uhelným a plynárenským společnostem, aby zajistily dostatečné dodávky energie, která by v zimě zahřála domácnosti.
Provincie Liaoning uvedla, že výroba elektřiny od července výrazně poklesla a výpadek dodávek se minulý týden prohloubil na "vážnou úroveň". Minulý týden rozšířila výpadky elektřiny z průmyslových podniků na obytné oblasti.
Město Huludao vyzvalo obyvatele, aby v době špičky nepoužívali elektroniku s vysokou spotřebou energie, jako jsou ohřívače vody a mikrovlnné trouby, a obyvatel města Harbin v provincii Heilongjiang sdělil agentuře Reuters, že mnoho nákupních center zavírá dříve než obvykle v 16:00 (08:00 SEČ).
Vzhledem k současné energetické situaci "bude spořádané využívání elektřiny v provincii Chej-lung-ťiang po určitou dobu pokračovat", citovala televize CCTV ekonomického plánovače provincie.
Výpadky v dodávkách elektřiny znervózňují čínské akciové trhy v době, kdy druhá největší ekonomika světa již vykazuje známky zpomalení.
Čínská ekonomika se potýká s omezením realitního a technologického sektoru a s obavami ohledně budoucnosti realitního gigantu China Evergrande (3333.HK), který má nedostatek hotovosti.
POKLES VÝROBY
Nedostatek energie v celé Číně způsobily omezené dodávky uhlí, částečně v důsledku oživení průmyslové činnosti v důsledku zotavení ekonomiky z pandemie, a zpřísnění emisních norem.
Čína slíbila, že v roce 2021 sníží energetickou náročnost - množství energie spotřebované na jednotku hospodářského růstu - přibližně o 3 %, aby splnila své klimatické cíle. Provinční úřady také v posledních měsících zintenzivnily prosazování omezení emisí poté, co se v první polovině roku podařilo splnit energetické cíle pouze 10 z 30 pevninských regionů.
Podle analytiků je nepravděpodobné, že by Čína před jednáním COP26 o klimatu - jak se nazývá konference OSN o změně klimatu v roce 2021 -, které se bude konat v listopadu v Glasgow a na němž světoví lídři vytyčí své klimatické programy, polevila ve svém zaměření na energetickou náročnost a dekarbonizaci.
Výpadky elektřiny již několik týdnů postihují výrobce v klíčových průmyslových centrech na východním a jižním pobřeží. Několik klíčových dodavatelů společností Apple (AAPL.O) a Tesla (TSLA.O) zastavilo výrobu v některých závodech.
Nejméně 15 čínských společností uvedlo v burzovních hlášeních, že výroba byla přerušena kvůli omezení dodávek energie, zatímco více než 30 firem kótovaných na Tchaj-wanu s provozy v Číně zastavilo práci, aby vyhověly omezením dodávek energie.
Omezení výroby silně zasáhlo také ocelářský, hliníkový a cementářský průmysl, kde bylo pozastaveno přibližně 7 % kapacity výroby hliníku a 29 % národní výroby cementu, napsali analytici Morgan Stanley v pondělní zprávě. Dalším průmyslovým odvětvím, které by se mohlo potýkat s přerušením dodávek, by podle nich mohl být papírenský a sklářský průmysl.
Postiženi byli také výrobci chemikálií, barviv, nábytku a sójové mouky.
SNÍŽENÍ HDP
Důsledky nedostatku energie přiměly některé analytiky snížit výhled růstu na rok 2021.
Nomura snížila prognózu růstu čínského HDP ve třetím a čtvrtém čtvrtletí na 4,7 %, resp. 3,0 % z předchozích 5,1 %, resp. 4,4 %, a celoroční prognózu na 7,7 % z 8,2 %.
"Šok z dodávek energie v druhé největší ekonomice světa a největším výrobci se rozšíří a ovlivní globální trhy," uvedli analytici Nomury ve zprávě z 24. září a varovali, že by mohly být ovlivněny globální dodávky textilu, hraček a strojních součástí.
Analytici Morgan Stanley uvedli, že pokud bude snižování výroby trvat delší dobu, mohlo by ve čtvrtém čtvrtletí snížit růst čínského HDP o 1 procentní bod.
Minulý týden se sešli hlavní producenti uhlí v Číně, aby se pokusili vyřešit nedostatek a omezit růst cen.
Čína, která je největším spotřebitelem energie na světě a zdrojem skleníkových plynů, jež oteplují klima, uvedla, že jejím cílem je dosáhnout do roku 2030 maximálních emisí uhlíku a do roku 2060 dosáhnout nulových emisí.
HM Harry Minduton @harry.mindutonČína je v tomhle jedna velká kapitola sama pro sebe...
Tak nám Lumius asi krachne, já mám u něj od května plyn, ale co jsem se dopídil nového ceníku, tak přecházím od 11/2021 k MND. Doufám, že mi Lumius vrátí alepoň přeplatek 10 tis. Kč ze záloh. Webové stránky asi už zrušili, když se na ně nelze momentálně dostat.
No a tady je článek: https://www.tzb-info.cz/128625-zacatek-d…
JH Jindřich Havelka @jindrich.havelka908Lumius vždycky patřil mezi cenově agresivnější obchodníky. Takže tomu, že krachnou, se nedivím.
Je lepší garance na 2 nebo na 3 roky?
ŠK Štěpán Kala @stepan.kalistaRozhodně na tři roky, i když bude cena trochu vyšší.
Všiml jste si, že Lumius vyklidil své přední pozice z 1. poloviny roku v kalkulátoru cen za spotřebu plynu (při zadání roční spotřeby 3 - 4 MWh)? Čím to? Nebo se snad přejmenoval? Třeba na Gazelu? Ale proč? A neměl jste během telefonických kontaktů s tou společností dojem, že ji tvoří jen několik lidí nevalných schopností?
Dobrý den,
V případě zájmu mě můžete kontaktovat na telefonu 778 001 186, kde Vám jsem schopen udělat nezávaznou nabídku na elektřinu a plyn. Řekl bych Vám o možnosti spotového trhu, kde byste měli dodávky elektřiny a plynu přímo za velkoobchodní ceny s nastavením maximálního stropu ceny.
Nyní s akcí, kde je cena za MWh elektřiny maximálně 1 299,- Kč a MWh plynu pouze za maximální cenu 599,- Kč.
Hezký den.
Dobrý den,
odpovídám na původní dotaz pana Divíška.
Sice je to už nejspíš pozdě, ale třeba to sklidí užitek někde jinde :-)
Také jsem hledala nejvýhodnějšího dodavatele, a to jak plynu, tak elektřiny. Měla jsem dostatek času na to, abych se podívala na hromadu dodavatelů a jejich ceníky. Propojila jsem hledání i s výherci energetické aukce IDTESTU (i když jejich zájemcům nejspíš nabídli "aukční" ceny). Energetické aukce nejsou špatné, ale nejsou tam přihlášeni všichni dodavatelé, a taky nesmíte narazit na podvodníky, kteří si říkají např. Česká Srovnávací.
Nicméně jsem narazila na společnost Lumius, kterou jsem sledovala více než půl roku (musela jsem počkat, až uplyne výpovědní lhůta u stávajícího dodavatele, jinak bych platila dost vysokou smluvní pokutu) a už při prvním kontaktování na mě zapůsobila velmi dobrým dojmem (a to ještě ani nevěděli, že se chci stát jejich zákazníkem)- odpověď na dotaz ihned, max. druhý den (ne jak např. u EP Energy Trading), ochota pracovníků (ne jak např. u E.ONu). Vím ale že záleží hlavně na lidech, jiní mají třeba lepší zkušenosti.
Zkrátka pro klasickou domácnost, která topí i vaří plynem, a svítí, peče a ohřívá vodu elektřinou: SMLOUVA NA DOBU NEURČITOU jak plyn, tak elektřina. PLYN cca 600Kč/kWh s DPH, ELEKTŘINA cca 1450Kč/MWh s DPH pro VT i NT.
Tolik ode mne.
Dobra Boháčová
DB Dobra Boháčová @dobra.bohacovaDík za čísla - ten plyn vypadá dobře, ale je podezřelé že je to kulatá cena včetně DPH.
A EE - neuvádíte jakou máte sazbu a jakou spotřebu - poněvadž regulované ceny tvoří 55-70% celkové ceny ... takže se na EE moc ušetřit nedá. A opět je cena kulatá .. mám pochybnosti, ale mrknu do kalkulátoru.
ps: k cenám musíte uvést a připočítat ještě obchodní měsíční paušál .. je rozdíl zda je tento nula nebo 90 Kč ;-)
Taky jsem od 3E dostal individuální nabídku a nakonec jsem rád, že jsem jí vzal a mohl se tak vyhnout zbytečnýmu papírování a řešení změny dodavatele.
Dobrý den,
také jsme teď přešli, respektive jsme v přechodu (s elektřinou). Dodavatele používáme v práci a dal nám výhodnou nabídku, kterou trh zatím neporazil (dali jsme si FIX na 2 roky). Komunikace přes maily je trochu chaotická (například jim nejdou přijímat maily z @outlook.cz schránek), ale na telefonu vždy poradili.
VH Vladimír Horák @vladimir.horak139Emaily z Outlooku jim jdou urcite prijimat, ale rada zprav se jim nezobrazuje korektne a uplne obycejny email vidi v zapaketovanem format, ktery si bezny uzivatel neotevre. Problem je na strane odesilatele v nasteveni Outlooku -> to by nebyl Microsoft, aby neco fungovalo normalne :D Na internetu je i na to navod, jak nastavit Outlook pro odesilani. Pokud clovek nedela v korporatni spolecnosti, tak je na PC s Windows zlata Mozilla Thunderbird a na macOS integrovany klient Mail.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.