Čerpadlo cykluje a hledám kde je zakopaný pes.

Reklama
LZ Lukáš Zaby @lukas.zaby před 3 roky20.11.2020 19:03:00
Čerpadlo cykluje a hledám kde je zakopaný pes.

Zdravím všechny,

měl bych dotaz případně bych chtěl prodiskutovat topení RD.

Rodinný dům nízkoenergetický /cca do 4 Kw/, rekuperace, vytápěná podlahová plocha 121 m2, zdroj tepelné čerpadlo Mitsubischi Power Inverter 5 Kw + vnitřní jednotka Ecodan, trojcestný ventil přepíná mezi externím zásobníkem ACV Comfort 210 L (vodu čerpadlo dělá bez problému) a rozdělovačem FERRO počet okruhů 9 + 1 topný žebřík (momentálně vypnutý), potrubí v podlahovce 16x2. Přesnou metráž potrubí bohužel neznám.

Měl bych pár dotazů:

V současné době pozoruji, že čerpadlo dost cykluje, tzn. jede třeba 5 - 10 minut a vypne. Po několika minutách se opět rozběhne a po 5 - 10 minutách vypne. Někdy je ten interval i kratší. Abych zabránil tomuto jevu tak v současné době odstavuji časovým programem čerpadlo v noci a to mezi 24 - 7 ráno. Toto mi zajistí, že topná voda v systému vychladne třeba o 3-4 C pod 27 a čerpadlo ráno opět topnou vodu zahřívá na 27 C nepozoruji nějaké větší cyklování. Vypozoroval jsem, že problém nastane jakmile vratná voda hlásí 26 tak, čerpadlo začne cyklovat a není schopno dosáhnout požadavku 27. U teploty 26 zapíná a vypíná a tu teplotu udržuje.

Dnes (venkovní teplota 2 C) jsem testoval a vratná voda byla 26 C při příchodu z práce, a požadavek byl na 27, dal jsem tedy pro test požadavek na 29 čerpadlo začalo pracovat efektivněji, ale i přesto po nějakém čase vyplo, přitom výkonově jelo na docela větší výkon, ale po čase jakoby by zjistilo že není odběr tepla a vyplo.

Rozdělovače jsem měl škrcené a tak jsem vše otevřel na max. průtoky (pohybují se mezi 1,5 l/m až 2,5 l/m). Pro čerpadlo je stanoven průtok mezi 7,5 - 17 mě vychází podle rozdělovače, pokud správně počítám nějakých 14. Při pozorování teplot zpětného chladiva, topné vody přívodní a vratné mi vychází tyto hodnoty.
Při požadavku na topnou vodu 27 je to : přivodní teplota do rozdělovače 28-29, vratná voda 26, vratná teplota chladiva 26-27.

když dám třeba požadavek na teplotu topné vody 40, tak stejně přívod topné vody nepřesáhne víc jak 30. Pak jsou hodnoty třeba: přivodní teplota do rozdělovače 30, vratná voda 26, vratná teplota chladiva 30.

Je nějaká šance najít takto možnou příčinu zda je chyba v podlahovém topení, respektive nastavení nebo v v nastavení TČ.

Stavbu jsme realizoval svépomocně podlahovka dodavatelský a čerpadlo jiná firma taky dodavatelsky.

Díky za každou radu, názor, poznatek, vysvětlení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.