PRR 1 vejde do dějin

Reklama
JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 3 roky11.03.2021 15:54:00
PRR 1 vejde do dějin

PLANT SIZE RATIO je označení poměru mezi instalovaným výkonem a výpočtovými tepelnými ztrátami. Výsledky mnoha měření IN SITU a modelací ukazují, že nejlepší sezónní účinosti vytápění je dosaženo při tomto poměru. To znamená, že jen pár dní v případě takéhoto stavu jede zdroj naplno a většinou tento den nenastane. Prim hraje dalekoé delší období topení s výhodnějšími parametry. Ve hře je i problém GWP a flusání milionů kubíků THC (Total Hydrocarbons) do ovzduší následkem cyklického chování se kotlů (U GB 23 mil instalovaných). Je dokázané, že za jednotku času dokáže cyklující kotel vyprodukovat až 120x více THC než v režimu STEADY STATE (ustálený režim hoření). Nejlepší ukázkou jsou grafy kde je Německo vs Velká Británie, kde je běžný stav předimenzování kotle 8x vs TZ a Německo je mnohem lepší. Příčin je mnoho a od loňského roku se „bije na poplach“ i ve Velké Británii. Situace dostala oficiální název „PERFORMANCE GAP“ (rozdíl mezi tím co by se mohlo dosáhnout a skutečností). Je snaha mobilizovat prostředky aby se sezónní účinnost topení dostala o 10% výše a minimalizovaly exhalace. Tradice způsobu topení v GB nemá podobu v jiných zemích. Topí se 2x denně plným výkonem v soustavách, které byly navrženy na režim 80/60°C a to hrubě předimenzovanými zdroji v důsledku obliby průtokových kotlů. Nějaká regulace ekvitermem nebo TRV ventily nepřichází v úvahu, protože se chce v krátkém čase maximálním výkonem dohnat deficit. Počty startů s pokrokem „komfortu“ jdou za den do neuvěřitelných počtů. Co je zajímavé na té cyklaci, že i když se vztahuje na celý den, tak se realizuje za několik hodin. Británie je neskutečtným žroutem plynu navzdory mírnému klimatu (výpočtová teplota -2°C) a požadavku nižší vnitřní teploty než je u nás zvykem. Infiltrační ztráty starých budov jsou neporovnatelné s  EU. Někteří výrobci již reagovali na problém a začali dodávat kombinované kotle s výkonem od cca 2 kW (např. Viessmann, Bosch Termotechnology). Ozývají se i hlasy volající po zákazu vytápět plynem od roku 2025 v nových budovách a k tomu se přidávají i další krajiny (problém splnění limitů CO2).
Pár obrázků a grafů na ilustraci problému.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.