Zkušenosti s ekvitermem

Reklama
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.dite před 3 roky18.06.2021 10:44:00
Zkušenosti s ekvitermem

Vždy, když se zde zavadí o ekvitermní řízení teploty, tak se rozpoutá "tvrdá" debata.
Můj jeden ze současných poznatků. Ekviterm mám bez jakýchkoli korekcí, tedy, pokud je venkovní a vnitřní teplota stejná, tak je množství dodávané energie"0". Čidlo mám na severní straně domu, přímo pod přesahem střechy. Starý dům, plná cihla, orientace sever - jih. Nyní, když teploty dosahují 30°C, tak mě regulace topení ani nezapne. Změřil jsem teplotu v severní místnosti a světe div se, Pro aktivaci topení jsem musel zvýšit požadavek na 27°C.
Proč to uvádím?. Proto, že z tohoto vyplývá, že ekvitermní regulace je pouze pro omezení teploty topné vody v systému. Pro přesnou regulaci je potřeba použít další omezující a regulační prvek, jako jsou třeba termostatické hlavice a nebo u podlahového topení jiné prvky, které vyhodnotí jak teplotu místnosti, tak teplotu podlahy. Nějaké korekce paty ekvitermní křivky je použitelná jenom pro konkrétní objekt a to jenom s určitým vlivem. Je zbytečné se s tímto zabývat a hledat řešení pouze u ekvitermu. Jsou zde sluneční a jiné zisky, které konečnou teplotu v místnostech ovlivňují. Proto nelze tuto regulaci brát jako konečnou a její využití je potřeba vždy důkladně zvážit a doplnit prostředky, které dokáží teplotu v místnosti podle požadavku upravit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.