TZB-info - Vařit a vytápět zemním…
Článek poskytuje orientační porovnání nákladů za vaření zemním plynem, propan-butanem nebo elektřinou, případně v kombinaci s vytápěním bytu. Ceny odpovídají velmi přibližně průměrným cenám počátkem…
Mám plyn jen na vaření, roční spotřeba jen cca 0,5 MWh.
Přemýšlím, zda ho teď po výrazném zdražení úplně nezrušit plynovou přípojku. Už před zdražením jsem platil za 1 kW s poplatky cca 3 Kč. Teď vzhledem k výrazným navýšením stálých poplatků (měl jsem dříve skautskou energii, kde byly výrazně menší), bude cena daleko vyšší. Přemýšlím však, jaká je účinnost při vaření na plynu a při vaření elektřinou. Nevíte někdo? Dá se kalkulovat, že při vaření na plynu je spotřeba v kWh zhruba srovnatelná se spotřebou elektrické energie v kWh, nebo jsou u elektřiny vyšší ztráty?
Máte někdo zkušenosti s rušením plynu? Stačí jen podat žádost? A je pak možné se třeba za pár let opět připojit?
Předem díky za radu.
230*25 = 5750 W a hlavnimu jistici take chvilku trva, nez vybavi tepelna ochrana. ;-)
před více než rokem
Já už přes deset let v paneláku mam připojení celého bytu na 1x25A a na tom indukční dvouplotýnku ETA (1,8kW a 1,2kW…
před více než rokem
Můžete si koupit plnotučný sporák a pak ho zapojit celý na 1 fázi - regulérní možnost. Ale pak je potřeba si to…
před více než rokem
23 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení