Řeším výměnu 17 let starého kotle 3ET (automat na uhlí). Zvažuji tepelné čerpadlo vzduch/voda. Dotace nebudou. Investiční náklady moc neřeším, jsou podobné jako u nového kotle na uhlí 5ET, tedy kolem 300tis. Kč.
Vytápím 2 zateplené domy, 3 domácnosti, cca 400m². Spotřeba včetně TUV je 110q/rok. Odhadem tak do 40MWh.
1q uhlí podražil, stojí nyní okolo 400Kč. Tedy okolo 1Kč za kWh. Elektřinu mám v sazbě D26d za cca 3Kč za 1kWh, ale jen do léta 2024. Mám FVE 6,5 kWp s baterkou 9,6 kWh.
Nyní mi vychází při optimistickém SCOP 3 uhlí vs elektřina 1:1. Pokud by se mě ale týkalo současné zdražení elektřiny, tak jde tepelko jednoznačně ze hry. Při celkové, dnes obvyklé, ceně např. 6Kč/kWh, by mě tepelko vyšlo na provozních nákladech cca 2x dráž než uhlí. V mém případě tedy o 40tis. Kč ročně. Cena uhlí asi ještě poroste, očekávám nárůst do 10% ročně.
Překopat kotelnu pro kotel 5ET, nebo pro tepelko? Jak to vidíte? Zařízení budu provozovat 15-20 roků...
Dnes už snad není výrobce,který by dával prodlouženou záruku bez ročních prohlídek. Ty nemají s množstvím GWP nic…
před 2 roky
Nemusí se to řešit ze strany státu ale co prodejce a udržení záruky, ty příjmy z kontrol si asi nenechá ujít i samotné…
před 2 roky
Já osobně chci split zařízení s R32 s takovým objemem média, aby tam ta povinnost revize prostě nebyla. Ze zákona je…
před 2 roky
43 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení