Paro-zabraňující nebo paro-propustná fólie zateplení nevytápěné půdy

Rubriky:

Reklama
DK David Kraina @david.kraina před více než rokem14.02.2023 21:14:17
Paro-zabraňující nebo paro-propustná fólie zateplení nevytápěné půdy

Dobrý den,
chtěl bych se poradit, zeptat na názory ohledně volby paro-zabraňující nebo paro-propustné fólie.

Zatepluji nevytápěnou půdu pod šikmou střechou. Smyslem je, aby na půdě panovaly příznivější teploty a akumulací pomáhaly mírnit teplotní výkyvy. Tedy ranní mrazy a letní parna. Zároveň tak bude dopomáhat již existujícímu zateplení mezi půdou a interiérem.

Celková skladba je (směrem nahoru ↑):

- << interiér 2NP >>
- SDK podhled
- šroubotěsná páska
- kvalitně provedená parozábrana
- SDK profily
- 16 cm skelná vata
- 20 cm skelná vata mezi kleštinami
- podlaha půdy: desky (dost velké mezery mezi)

- << půda >>
- sádrokarton
- ?? diskutovaná fólie ??
- SDK rošt
- 8 cm skelná vata
- 16 cm skelná vata mezi krokvemi
- desky (opět mezery)
- paropropustná pojistná fólie
- odvětrávaná mezera
- střešní tašky

Váhám nad volbou fólie dělící prostor půdy a zateplení střechy. Běžně se dává parotěsná fólie, aby vlhkost z interiéru nevnikala do izolace. Otázkou ale je, zdali já to opravdu nechci.
Dobře víme, že i s nejlepší parotěsnou fólií stejně vždycky nějaké malé procento vlhkosti projde, a právě se má v půdě odvětrat – proto se nemají dávat OSB desky, ale lépe běžné desky s dírami mezi. Tím pádem budu mít na půdě nějakou vlhkost. No a co se s tou vlhkostí stane. Buď budu půdu větrat, a tím ztrácet teplo (ne rekuperaci tam fakt dělat nebudu), nebo nechám vlhkost projít ven – právě přes izolaci pryč z domu.
Názor pro parotěsnou fólii zase může být, že pokud se mi tam opravdu nějaké to teplo naakumuluje, tak teplejší vzduch = více vlhkosti a bude docházet ke kondenzaci. Navíc fólie efektivně zabrání i vnikání vlhkosti opačným směrem (deštivé dny).

Jsem v oblasti, kde poměrně hodně a často fouká. To je dobré pro odvětrávání. Je to ale i důvodem, proč tam nějakou fólii vždycky dám, protože z vaty se hodně práší a vítr mezi deskami tomu pomůže.

Děkuji za konstruktivní názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.