T02B, horní úvrať stoupaček v koupelnách, lidová tvořivost topenářů

Rubriky:

Reklama
FR František Ryšánek @frantisek.rysanek před více než rokem27.02.2023 00:02:25
T02B, horní úvrať stoupaček v koupelnách, lidová tvořivost topenářů

Vážení přátelé,

tohle téma zakládám především "do záznamu". Jakožto od přírody ferda mravenec, dopracoval jsem se i u nás v bytovce do role "first-level údržbáře" - požívám v této roli důvěry sousedů (pro mě trochu nepochopitelně) a válčím jak se dá. A jeden nedávný incident mě dovedl k tomu, že jsem pro interní potřebu nakreslil ilustraci jako vysvětlivku pro zúčastněné - vlastníka bytu, vedení SVJ, a případné topenáře, kteří snad přijdou zjednat nápravu. A přijde mi trochu škoda, nepodělit se s veřejností, když už jsem se s tím kreslil - protože určitě nejsem sám, kdo trpí :-) Přikládám tři obrázky - a uvítám k tématu reakce, jak jste to případně vyřešili ještě lépe, než jsem dokázal vymyslet.

O co jde: v objektu "podle šablony T02B" jsou stoupačky topení v koupelnách zapojeny sériově. V nižších patrech prostě vedou svisle skrz koupelnu dvojice trubek tlustých asi 40 mm, v nejvyšším patře je navařené "účko vzhůru nohama" z trubky asi 80mm. V nejvyšším bodě je vytažená tenčí trubička k odvzdušňovacímu ventilku.
Zaznamenal jsem u nás ve dvou bytech potíže s topením po svépomocné rekonstrukci koupelny. Tvořivost topenářů je obdivuhodná. Pravda je, že se asi dozvím jako "profesionální průserář" jenom o případech, kde to nedopadlo dobře - možná bych se měl pro inspiraci vnutit na návštěvu koupelen do zbývajících tří partají :-)

V prvním případě topenář zjevně netušil (nebo nedbal a neřešil), že stoupačka je zapojená sériově.
Vyřízl původní "obrácené U", navařil na 40mm roury tenké měděné trubičky, kterými připojil sexy žebříček. Do série dal termostatický ventil.
Potíž nastala vlastně až ve chvíli, kdy spořivá sousedka (nová nájemnice vlastníka bytu) škrtila topení i v koupelně - že je tam od toho žebříku moc velké vedro. Zabralo až důkladné vysvětlení, že v koupelně nemá na topení měřidlo, a že je to tak naschvál. A že pokud zavře topení v koupelně, tak paradoxně jí víc otevřou termostatické hlavice v obytných místnostech, a ona tak zaplatí *víc* za topení. Sice váha individuální spotřeby v celkovém účtu za topení je u nás v domě jenom asi 10%, ale to vysvětlení zabralo, sousedka už topení v koupelně nezavírá.

Druhý případ se vyvrbil ve chvíli, kdy otopná soustava obnovila provoz po krátkém výpadku uprostřed topné sezóny. Místní rozvodný podnik (tepelné hospodářství) musel uprostřed zimy na chvíli vypnout a částečně vypustit naši větev, protože řešili někde v ulici větší únik... výkopové práce atd. Oprava byla hotova během jednoho dne, ale následkem vypuštění a částečného doplnění čerstvou vodou se v oběhu vyskytlo nějaké množství vzduchu. Jednak asi přímo zachycené bubliny, druhak se nějaký nutně musel vyvařit z čerstvé vody. No a v dotyčné koupelnové stoupačce se objevil záhadný zurčivý hluk, asi jako když (...) pomalu lijete vodu ze sklenice čůrkem do plného kýblu z výšky třeba jednoho metru. Na horní úvrati klasicky žebřík, dokonce opatřený bypassem... a odvzdušnění nepomáhalo. Termoventil na studené straně a navíc v protisměru asi nikoho nepřekvapí, a vlastně za to zurčení ani nemohl.
Tady jsem chvíli dumal a drbal se na hlavě, než mi to došlo. To zurčení způsobovala bublina vzduchu v odchozí rozšířené trubce. Rozvod v koupelně byl opět proveden tenkými měděnými trubičkami - a zpátečka ze žebříku a z bypassu byla sloučená téčkem na tomto tenkém průřezu. Odhadem 10mm světlost. Těch 10 mm je dost málo, aby se samotížně protáhla bublina stojící vodou - a tady navíc byl v těch tenkých trubičkách protiproud.
Nakonec jsem vymyslel, že to půjde odvzdušnit i v tomto debilním zapojení - je potřeba nejprve zavřít vstupní kulák do stoupačky = na teplé trubce ve sklepě, a teprve poté nahoře odvzdušnit v nejvyšším bodě = na žebříku. V této situaci proteče trochu vody zpátečkou (výstupní studenou trubkou) v protisměru, čímž protlačí zachycenou bublinu z úrovně podlahy tenkými trubičkami zpátky do žebříku, a odtamtud konečně ven.
Tuto operaci jsem provedl dvakrát, od té doby je klid. Uff. Bál jsem se, že těch pokusů bude víc...

U těchto hifi rekonstrukcí se žebříkem vnímám jako problém už to, že na samém vrcholu stoupačky přibyde v sérii s proudem topné vody jedna až dvě "škrtící armatury". Tj. bod, kde voda protéká místem s velkým úbytkem tlaku. Za škrtícím ventilem na vrcholku stoupačky je nejnižší tlak v celé otopné soustavě. Což je přesně místo, kde se přednostně odloučí vzduch rozpuštěný ve vodě = z difundované podoby přejde do bublin. Pokud následně směs vody a bublin projde svisle dolů redukcí DN12 na DN40, stane se tato redukce místem, kde se nahromadí vzduchová bublina. Tenčím průřezem proti proudu se bublina neprotlačí, v silnějším průřezu bez problému. A zatímco v původním "odulém účku" nebo i v moderním "žebříku" se bublina prostě uhnízdí nahoře, ničemu nepřekáží a "nezurčí", a vejde se tam klidně několik litrů vzduchu, tak v problematickém místě pod redukcí stačí snad decka nebo dvě a už to zurčí.
V původním provedení je jediný škrtící ventil ve sklepě, na studené=odchozí trubce, umístěný vodorovně, a tato sklepní trubka má asi 1/2" (DN20) = malý průřez. Pokud zde vzniknou bubliny (je zde větší tlak, tzn. nebudou vznikat až tak intenzivně) tak volně odejdou s ochlazenou vodou zpátky do výměníkové stanice, kde se o ně postará zařízení na odlučování vzduchu.
Zřejmě to centrální odlučování vzduchu funguje docela dobře, protože po dvou důkladných odvzdušněních té zfušované koupelny už se problém znovu neprojevil.

Situaci nepomáhá, že na obou zmíněných žebříkách topenáři osadili bezvadný miniaturní odvzdušňovací ventilek, charakteristický "radiátorový", který má malou dirku bez nátrubku, v takovém plastovém límečku. Zřejmě to dělá víc výrobců, stojí to v OBI asi 30 korun - a u některých variant se ten plastový límeček s tryskou protáčí spolu se šroubem, kterým ventilek otevřete. Pokud je toto namontováno svisle na vrchu žebříku, nad úrovní Vašich očí, tak prakticky nemáte šanci odvzdušnit, aniž byste osprchoval sebe a půlku koupelny - s trochou štěstí trefíte obkladačky a ne třeba primalex na zeleném sádroši. Copak o to, moji pleš stačí otřít kapesníkem, hůř dopadne koupelna. Další věc je, že při té legraci třeba balancujete na hraně vany, protože nechcete lézt na pračku...
Já bych se úplně nestyděl, osadit tam jako odvzdušňovák něco klidně kosmeticky ohavnějšího, ale technicky funkčního. Nejlíp aby šla na ventilek připojit hadička. Sehnat estetické plastové víčko na přikrytí by neměl být velký problém.
Jasně, "vždyť stačí omotat to hadrem". No... kdybych odvzdušňoval jenom žebřík, tak asi jo. Ale když třeba potřebuju vytáhnut pár deci vzduchu z trubky o kus dál, tak musím napřed vypustit třeba decku-dvě vody, aby se ten vzduch z bubliny kdesi zdola k odvzdušňováku vůbec dostal :-(

Samozřejmě mě napadlo, jestli nezrušit sériovou stoupačku a nepředělat ji na paralelní zapojení. Připadá mi ale, že to sériové zapojení, povinně trvale topící, má něco do sebe. Třeba jako prevence proti šetřilům, kteří by si v koupelně pěstovali radši plísně než teploučko.
A ten originální registr v podobě "tlustého U", ten není vůbec hloupý. Má to relativně velký topný povrch, patrně dimenzovaný na předpokládanou ztrátu posledního patra stropem do střechy... na tom velkém průřezu rozhodně nebude docházet k uvolňování vzduchu bodovým škrcením, a když už nějaké bubliny budou, tak se jich tam nachytá klidně půl kýble, aniž by něco zurčelo. A odvzdušňovák na pomocné trubičce je taky dost dobrá vychytávka. Sice mi dalo trochu práce to u nás esteticky průvzdušně přikrýt, ale funguje to dál.

V přiložených ilustracích se omlouvám za nedokonalé "barevné teplotní gradienty". Teplota samozřejmě klesá podél celé stoupačky i napříč patry, nejenom uprostřed topného tělesa na horní úvrati. Bylo by moc práce to nakreslit přesně.

Netušíte někdo, jak/kde jsou ty dvě souběžné stoupací trubky zafixované proti ujetí do sklepa? Žeby nějakým návarkem v podlaze? Pokud ano, tak ve kterém patře?
Přemejšlím/nezkoumal jsem, jestli bypass vsazený přímo mezi trubky nebude mít sklon se ulomit v téčkách kvůli odlišné dilataci obou trubek = záleží, kde jsou trubky opřené o strop.

To je asi všechno...
Děkuji za pozornost :-)
Vítám jakékoli nápady/návrhy, jak to udělat "správně".

P.S.: credits:
Ing. Zdeněk Žabička: "Vodovod a kanalizace", "Odvodnění staveb" a další publikace
Ing. František Ryšánek - můj táta, inženýr strojař v oboru kotlů a tepla

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.