Rekonstrukce kanalizace a izolace fasády v činžovním domě - kdo má pravdu?

Rubriky:

Reklama
LK Luboš Kramár @lubos.kramar před více než rokem17.04.2023 21:50:15
Rekonstrukce kanalizace a izolace fasády v činžovním domě - kdo má pravdu?

Dobrý den,

jsme činžovní dům z konce devatenáctého století. Zdi pálená cihla 45 cm, nezatepleno. Historie neznámá - všichni jsme v domě noví. Dům má jedno podlaží (nebytovky a sklepy), které je částečně zapuštěno do terénu a částečně je nad ním, byty začínají ve zvýšeném přízemí. Hlavní kanalizace pod domem je z kameniny a je v naprostém pořádku. Ze strany vnitrobloku jsme měli velký problém s vlhkostí - opadává omítka, uvnitř na zdech vylézá sůl. Udělali jsme kamerovou zkoušku kanalizace a všechny trubky od gajgrů okapů až po tu hlavní kameninovou trubku jsou komplet rozpraskané, vše z deště ze střechy teče rovnou do zdí. Na druhé straně domu, kde je městský chodník a svody do kanálu, tento problém neevidujeme. Rozpraskané trubky jsou všechny zvenky okolo domu zakopané v zemi cca metr hluboko. Sousední domy nalepené na nás nejsou izolované (též původní stav) a nevypadají, že by toto řešily.
Ze strany vnitrobloku vede až ke zdi domu zámková dlažba, u jednoho nebytového prostoru zůstal zachovaný vybetonovaný anglický dvorek, u druhého je zámkovka až ke zdi domu. Na celé zámkovce při vytrvalých deštích stojí v ďolíčkách louže vody.
Hledáme komplexní řešení, jak problém vyřešit. Poptali jsme několik firem, zpět se ozvaly pouze dvě. Ta první tvrdí, že je třeba udělat výkop okolo celé zdi do hloubky 150mm pod úroveň sklepů, zdivo injektovat polyuretanem, pak omítka pod izolace, bitumenová bezešvá stěrka, extrudovaný polystyren 100mm, nová kanalizace a pak zásyp. Bohužel, částka je skoro půl milionu a tyto peníze prostě dům ještě našetřené nemá (a banka nás odmítla). Prý by se však dala odsunout injektáž středového zdiva s doděláním později. Na upravenou CN ještě čekáme.
Druhá firma má cenu čtvrtinovou, kterou můžeme zaplatit ihned. Jejich řešení je výkop, komplet výměna odtoku, drenážní hadice + textilie, nopová folie a kačírek 4/8. Dle jejich názoru nopovka stačí, protože nám to pomůže doizolovat dům od vody na pozemku a hlavní nápor vody ze střechy se vyřeší novou kanalizací. Prý bychom pak už neměli mít problémy.
První firma tvrdí, že nopovka je nesmysl a že místo vlhkosti budeme mít v domě vodu. Nejsme vůbec znalí a jsme vydaní napospas odborníkům, kteří se přou. V nebytovkách jsou úplně nové zdi a teď při deštích začínají zažívat peklo. Oprava spěchá, peníze jsou jen na tu levnější variantu. Nechceme však za 4 roky kopat a řešit to znovu. Šance našetření na dražší opravu ještě letos asi nevyjde (ale ještě zkusíme něco vymyslet).
Nemá někdo nějakou myšlenku? Děkuju za váš čas...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.