Čerpání z vrtu (voda v 8,5m)

Reklama
JN Josef Novák @josef.novak875 před více než rokem01.05.2023 18:56:59
Čerpání z vrtu (voda v 8,5m)

Nechal jsem si před 10 lety vyvrtat vrt. Máme všude pískové podloží a umělci, když vrtali tak se jim v 8m rozšroubovaly pažnice, tak s tím celý den zápasili a nakonec vyvrtali další vrt 1m vedle (pažnice zůstaly pohřbené). Vrt zapažili PVC trubkou 110 perforovanou flexou a obalenou geoškou, že to bude ok. Do 24 hod od vrtání byl vrt plný písku, bylo vtipné, jak to několik hodin bublalo, jak z podloží unikal vzduch a stahoval písek do vrtu.... ale to už je dávná historie a dobrá historka k pobavení, i když předtím mi to vtipné nepřišlo :)

Teď bych ho chtěl zprovoznit, alespoň na polévání zahrádky. Povedlo se mi postupným dopouštěním vody a čerpáním písku čerpadlem Malyš vrt vyčistit. Voda je v 8,5m, dno vrtu v 13,5m. Hladina je stabilní, prakticky v tom písku je to nevyčerpatelné.

Vím, že když budu čerpat velký průtok, tak vrt spolehlivě časem zaplním pískem. Chtělo by to čerpat s malým průtokem, což na napuštění sudu stačí s minimem vibrací. Nějaké nové vypažení asi nepřipadá v úvahu, asi by to ani nešlo, nebo mě nenapadá způsob jak vytvořit filtr v tom vrtu.

Takže čerpání, řekněme 10 l/min by mohlo stačit a chtěl bych poradit jak to provést.

Kritéria pro řešení:
1) rozumná cena
2) nízký průtok
3) malé vibrace
4) bude to trochu abrazivní s tím pískem, ale nebudou se čerpat desítky m3
5) Kdyby došlo k celému zaplavení vrtu pískem, tak by měla jít technologie vytáhnout komplet z vrtu, aby se dal vrt opět vyčistit

Zatím zvažuju:

1) Samonasávací čerpadlo - Zvládne nasát z 8,5m? Jak ho přiškrtit na nižší průtok? Na výtlaku? A nešlo by použít ejektor?
2) Malé ponorné čerpadlo na 12/24V
3) Klasická ponorka do vrtu s velkým škrcením
4) Ruční pumpa
5) Úplně jiné řešení, které mě nenapadlo
6) Vykašlat se na to, protože to nebude nikdy spolehlivě fungovat

Tak prosím o rady, doporučení a zkušenosti. Děkuji.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.