Předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou vs. VOP vs. mimořádná situace konce roku 2022

Rubriky:

Reklama
JP Josef Prášek @josef.prasek před rokem05.06.2023 10:14:15
Předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou vs. VOP vs. mimořádná situace konce roku 2022

Někteří dodavatelé mají uvedenu ve VOP větu: "Pro vyloučení jakýchkoli pochybností se stanovuje, že ani jedna ze smluvních stran není oprávněna jednostranně písemně vypovědět Smlouvu uzavřenou na dobu určitou".
Poté si pro sebe určí spoustu bodů, proč může dodavatel od smlouvy odstoupit a pro zákazníka jen to, co určuje zákon, tj. v případě opakovaného zaviněného neplnění povinností a v začátku platnosti smlouvy, byla-li uzavřena na dálku.
Otázky pro odborníky:
1. Je vůbec právně možné, aby dodavatel znemožnil spotřebiteli (tedy slabší smluvní straně) se vyvázat ze smlouvy, i když je smlouva na dobu určitou? Nemá právo jen na pokutu za nedodržení smlouvy?
2. Má zákazník možnost ukončit smlouvu s výše uvedenou větou při přestěhování a nový vlastník nemovitosti nebo nájemce nemá o převod takto nevýhodné smlouvy na sebe zájem? Je toto nějak ošetřeno zákonem? Pokud může ukončit, musí zákazník přesto dodavateli platit pokutu, i když jde o objektivní důvod?
3. Má zákazník možnost ukončit smlouvu odpojením plynoměru a přechodem na jiný zdroj vytápění? Pokud může ukončit, musí zákazník platit pokutu?

Upozorňuji, že většina dodavatelů jak u plynu, tak u el. energie zvedla své ceníky nad strop a to někteří zcela výrazně nad svou původní ceníkovou v době, kdy bylo rozhodnuto o zastropování cen a kdy zákazník nemohl od nich odejít z důvodu změny ceny, protože žádný jiný dodavatel v té době nebral nové zákazníky vůbec nebo rovněž za ceny vyšší než strop, takže nebyla alternativa, pokud nechtěl zmrznout. Bohužel ale tito zákazníci musí zastropované ceny, které při tak prudkém poklesu tržních cen od ledna 2023 nemají reálnou hodnotu a vysávají jak kapsu zákazníků, tak státní rozpočet, respektovat celý rok 2023. Navíc zákazníci, kteří mají smlouvy na dobu určitou na dva nebo tři roky budou muset platit ceny ještě mnohem vyšší, stanovené v období extrémní situace.
Jak velký dopad to má a bude mít je možno si jednoduše prohlédnout v kalkulačce TZB z toho, jaké u stejného dodavatele platí ceny nový zákazník, který uzavírá smlouvu v letošním roce a jaké ceny platí stávající zákazník se zastropovanou cenou a následně s cenou kterou bude platit v roce 2024 a případně 2025 (aktuálně přeškrtnutá cena), pokud se nebude moci ze smlouvy vyvázat dodatečně, protože mimořádná situace, kdy to na konci roku při změně ceny dodavatelem nemohl z výše uvedených důvodu udělat, mu to neumožnila.
Krásný příklad ochrany spotřebitele a nyní po půl roce výrazného snížení tržních cen na burze již zbytečné drancování státního rozpočtu v podmínkách České republiky v praxi. A nebo je to tím, že spousta politiků, kteří sedí v dozorčích radách energetických společností to vyhovuje a extrémní zisky energetických společností plynoucí v následujícím období se zacálují zvýšením daní všem a dále z plateb těch zákazníků, kteří prostě měli smůlu?
Děkuji za fundované odpovědi. Věřím, že to pomůže všem, kteří skončili nedobrovolně v pasti konce roku 2022.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.