Vytápění staršího RD, zatím nejsou žádné rozvody ani radiátory

Rubriky:

Reklama
FR Ferda Robin @ferda.robin před 9 měsíci04.08.2023 16:09:48
Vytápění staršího RD, zatím nejsou žádné rozvody ani radiátory

Dobrý den,
poprosím o názory. Koupili jsme rodinný domek cca 200 m2, 3 patra, centrální schodiště a 6 obytných místností + 2x kuchyň, koupelna + celkem velký sklep (šla by udělat i velká technická místnost). Z domu po vyklizení zbyla hrubá stavba. Původní majitel v zimě bydlel v kuchyni a dal si tam kamna, komín díra ve zdi. Okna jsou teď po výměně trojsklo, zateplení 20 cm šedý polystyren, nová střecha se 40 cm izolací, odizolovaný strop sklepa. Podle letní sezóny izolováno asi celkem dobře, ani v podkroví se vůbec nemuselo řešit žádné chlazení. Loni dům zabydlen první sezónu, topení jsme zatím neřešili, vůbec nejsou žádné rozvody k topení, radiátory ani nic podobného. Tu jednu zimní sezónu se topilo pouze v ložnicích přenosnými olejovými elektrickými radiátory. Spotřeba dost děsivá, za sezónu cca 20 MWh. Do domu jde přípojka plynu, ohřev TUV a vaření řešeno plynem. Z práce mám celkem neomezený přísun dřeva zadarmo (vozí nám materiál na paletách s různými proklady, většina kolegů si to nařeže a topí s tím doma, jen se sem tam musí vyházet hřebíky), máme i kus lesa, kde by se pak dalo dřevo "zadarmo" dostat.
Původně jsme chtěli dát kondenzační plynový kotel, ale po těch loňských cavycích s cenami a celkovému odklonu od plynu si nejsme moc jistí (náklady na kotel + rozvody a radiátory). Další zvažovanou variantou jsou multisplitové klimatizace 1 venkovní jednotka na patro (nemusely by se dělat trubky na vodu a radiátory). TČ nám přijde dost drahé a nedovedeme si úplně spočítat návratnost (náklady TČ + na rozvody + radiátory). Plus každá varianta má asi plno dalších nákladů, které nás nenapadly...
Poprosím o Vaše názory, zkušenosti i tipy na jakýkoliv jiný způsob vytápění, který nás nenapadl a mohly být výhodný. Moc děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.