Výměna plynového kotle: se zásobníkem nebo s průtokovým ohřevem?

Rubriky:

TS Tomáš Svoboda @tomas.svoboda917 před 9 měsíci29.08.2023 16:17:05
Výměna plynového kotle: se zásobníkem nebo s průtokovým ohřevem?

Blíží se mi doba, kdy dojde k rozhodnutí vyměnit stávající plynový kotel Dakon BEA 24 BK za nový, kondenzační. Předpokládám volbu mezi značkami Protherm a Bosch, protože ty primárně montuje stávající servisní firma, se kterou jsem nadmíru spokojen.
Stojím ale před zásadní volbou: zda volit kotel s průtočným ohřevem vody a nebo se zásobníkem na TUV. Stávající kotel má zásobník na 60 litrů. Kotel vytápí rodinný domek, většinově jsme doma dva, ale když přijedou děti s rodinami, tak třeba 8 lidí. Kotel je v patře, přímo v koupelně, kde je vana i sprcha a dvě umyvadla. Další místa spotřeby TUV jsou o patro níž: kuchyně a druhá koupelna (sprcha).
Jaké máte zkušenosti v tomto dilematu? Co doporučíte?

Doplňuji a upřesňuji dotaz: opravdu mi jde primárně o srovnání technologie výroby teplé vody. Dvacetiletou zkušenost mám s kotlem, který předehřívá vodu do integrovaného zásobníku. Žádnou zkušenost nemám s kotlem ohřívajícím vodu průtokově a proto mě zajímá, co tato technologie přináší za výhody či nevýhody v provozu ve srovnání s tím, co znám. Netlačím se do průtokového ohřevu z důvodu nižší pořizovací ceny kotle, jde mi zejména o uživatelský komfort a provozní náklady. Výše zmíněné značky jsou dány mým vztahem k servisní firmě, určitě nechci měnit řemeslníka, se kterým jsem nadmíru spokojen za "někoho, kdo to tady u nás servisuje jinou značku".

Tom

Upraveno autorem před 9 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

50 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.