Blíží se mi doba, kdy dojde k rozhodnutí vyměnit stávající plynový kotel Dakon BEA 24 BK za nový, kondenzační. Předpokládám volbu mezi značkami Protherm a Bosch, protože ty primárně montuje stávající servisní firma, se kterou jsem nadmíru spokojen.
Stojím ale před zásadní volbou: zda volit kotel s průtočným ohřevem vody a nebo se zásobníkem na TUV. Stávající kotel má zásobník na 60 litrů. Kotel vytápí rodinný domek, většinově jsme doma dva, ale když přijedou děti s rodinami, tak třeba 8 lidí. Kotel je v patře, přímo v koupelně, kde je vana i sprcha a dvě umyvadla. Další místa spotřeby TUV jsou o patro níž: kuchyně a druhá koupelna (sprcha).
Jaké máte zkušenosti v tomto dilematu? Co doporučíte?
Doplňuji a upřesňuji dotaz: opravdu mi jde primárně o srovnání technologie výroby teplé vody. Dvacetiletou zkušenost mám s kotlem, který předehřívá vodu do integrovaného zásobníku. Žádnou zkušenost nemám s kotlem ohřívajícím vodu průtokově a proto mě zajímá, co tato technologie přináší za výhody či nevýhody v provozu ve srovnání s tím, co znám. Netlačím se do průtokového ohřevu z důvodu nižší pořizovací ceny kotle, jde mi zejména o uživatelský komfort a provozní náklady. Výše zmíněné značky jsou dány mým vztahem k servisní firmě, určitě nechci měnit řemeslníka, se kterým jsem nadmíru spokojen za "někoho, kdo to tady u nás servisuje jinou značku".
Tom
Ještě existují takové "přechodové typy", které pracují jak průtokově tak mají integovaný zásobník uvnitř…
Prutokový ohřev se používá, pokud jsou problémy s místem, nebo chcete ušetřit. Provozní náklady a komfort je u…
Je nebetyčný rozdíl jestli kondenzační kotel startuje za sezónu 3000 x nebo 40 000 x. Každé zapálení je nestandardní…
https://www.daikin-ce.com/en_us/about/daikin-group.html Daikin možná v Japonsku nevyrábí nic. Tam sedí jenom…
před 20 dny
Sam ste sem odkaz dal jak vypada ten kotel od daikinu tak mrknete jak vypada intergas.. Ale samozřejmě…
před 20 dny
Jste na omylu a p. Ondřej má pravdu. Stačí porovnat servisní příručky. Mám k Intergasu projekční podklady a tudíž také…
před 21 dny
50 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení