Náhrada dvou plynových kotlů tepelným čerpadlem

Rubriky:

Reklama
VP Vladimír Pachl @vladimir.pachl před 8 měsíci08.09.2023 17:57:37
Náhrada dvou plynových kotlů tepelným čerpadlem

Dobrý den,
v trojpodlažním rodinném domě nahrazujeme dva staré atmosférické plynové kotle tepelným čerpadlem. V domě jsou dva samostatné topné okruhy - jeden v přízemí, kde jsou kancelářské prostory a druhý v podlaží a v podkroví, kde je bydlení. Režimy vytápění se mohou lišit. Předpokládáme náhradu jedním tepelným čerpadlem se dvěma nezávislými výstupy se samostatnými regulacemi, které bude umístěné v přízemí, tam kde je teď plynový kotel. Problém je, že se s jedním výstupem čerpadla musíme probourat do patra a napojit se do místa, kde je nyní umístěný druhý plynový kotel. Je to, bohužel, na opačné straně domu.
Můj dotaz je, jaké zvolit optimální technické řešení:
1. jedno tepelné čerpadlo, dva nezávislé výstupy, komplikovaná instalace
2. jedno tepelné čerpadlo, jeden výstup, propojení obou topných okruhů do jednoho, regulace by se řešila pouze termostatickými hlavicemi
3. dvě menší TČ v přízemí a v patře, cenově to nemáme spočítáno, ale asi větší investice, jednodušší instalace
4. opustit TČ a staré plynové kotle nahradit novými kondenzačními, zde máme obavy z nepředvídatelné ceny plynu za provoz v dalších letech
Děkuji za každou podnětnou radu
Vladimír Pachl

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

32 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.