Ukončení smlouvy na dobu určitou na dodávku plynuProstřednictvím zprostředkovatele eCentre jsme uzavřeli smlouvu na dva roky s Pražskou plynárenskou. Ve smlouvě se uvádí:
Smlouva je uzavřena na dobu určitou ode dne zahájení dodávek na dobu
dvou let bez možnosti automatické prolongace.
Dodávka byla zahájena 23.9.2021. Podle faktury smlouva platí do 7.10.2023.
V obchodních podmínkách dodávky zemního plynu se uvádí:
Pokud Zákazník nejméně třicet dnů před uplynutím doby, na kterou byla Smlouva (Závazek) uzavřena, Obchodníkovi písemně neoznámí, že trvá na jejím ukončení nebo Obchodníka písemně nepožádá o pokračování platnosti Smlouvy (Závazku) na dobu neurčitou, Smlouva (Závazek) se automaticky prodlužuje o dobu jednoho roku, a to i opakovaně.
Mám za to, že smlouva je nadřazena obchodním podmínkám a uvedený článek OP pro nás neplatí. Přesto jsem dodavateli poslal 9.8.2023 mail s vyjádřením, že aktuální smlouvu prodlužovat nechceme. Dodavatel na to nijak nereagoval.
Při jednání o nové nabídce se zprostředkovatelem encall s.r.o. tento požaduje akceptaci ukončení stávající smlouvy a mému mailu s vyjádřením neprodlužovat smlouvu říká výpověď smlouvy.
Já mám za to, že dosavadní smlouva 7.10.2023 skončí a žádnou akceptaci nepotřebuji. Nicméně požádal jsem o ni 21.9.2023, zatím bez reakce.
Jak to tedy je s platností smlouvy a co bude po jejím skončení 8.10.2023. Budu bez dodavatele? Musím mít akceptaci ukončení smlouvy pro nového dodavatele? Bez akceptace nový dodavatel nechce dál jednat.