Vlhkost a truhlářská dílna ve stodole

Rubriky:

Reklama
FK Frantisek Kovar @frantisek.kovar před 7 měsíci29.09.2023 01:07:58
Vlhkost a truhlářská dílna ve stodole

Dobrý den,

moc bych prosil o radu. Ve stodole (15x10 m) bych si rád zřídil truhlářskou dílnu. Aktuálně je ve stodole hliněné podloží, na kterém je cca 20 cm makadamu. Stodola je otevřená do průjezdu, větrá. Zdivo je u země z pískovcových bloků, dále nad zemí kamenné zdivo slepené hlínou (klasika u starých stodol). Vlhkost ve stodole není, nicméně je to 200 let stará stodola, nějaká vlhkost určitě z podloží půjde.
Když bych stodolu přestavěl na dílnu, stodolu bych uzavřel. Navíc, když vybetonuji podlahu, tak i když tuto odizoluji, tak vlhkost uzavřu a odvedu do stěn a vhkost bude ve stodole. A vlhkost pro dřevodílnu je prostě špatně.

Tak přemýšlím nad těmito řešeními:
1) ve skladbě pod betonovou provětrávaná mezera, s odvodem ven. Realizováno buď tvarovkami (např. ztracené bednění Guttadrytek), které se nadbetonují, nebo obdobou. Tady je otázka v zimě na promrzání a kondenzaci vody v provětrávané mezeře.
2) v podstatě dovnitř stodoly postavit novou dílnu a tu odizolovat - tj. železobetonová deska, izolace, stěna/předstěna před kamennou zdí.... Tady by už vlhkost asi nebyla, resp. její odvod ven by byl jen z provětrávané mezery mezi novou stěnou (předstěnou) dílny a kamennou zdí stodoly. Ale na druhou stranu je to investičně a pracně náročnější.

Jinak dílna by byla vytápěna jenom v případě potřeby lokálním topidlem (dřevo, příp. infratopidlo).

Děkuji moc za názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.