Dotaz na škůdce v dřevostavbě

Reklama
JN Jaroslav Nekuda @jaroslav.nekuda před 7 měsíci11.10.2023 21:23:33
Dotaz na škůdce v dřevostavbě

Zdravím a měli bychom takové dva dotazy, které se týkají "škůdců" v dřevostavbách a byli bychom moc vděční za nějakou "dobrou radu" :-).

Máme rodinný finský dřevěný domek, zateplený - https://photos.app.goo.gl/mgQnCtbrmUR5aW…

Na půdě se nám tu a tam dělá na deskách střechy zvnitř půdy takový bílý povlak, vypadá to jako chmýří, dá se rukou lehce setřít a dřevo pod tím je zdravé. Dřevo jsme mnohokrát stříkali Bochemitem i Lignofixem. Půda má čtyři průduchy, tak nějak větrá a chmýří se dělá zejména nad kuchyní a koupelnou (nad nimi je ale paronepropustná fólie). A dělá se to téměř výhradně na východní straně, na západní straně to téměř není. Stříkal jsem to nějakou potvorou na plísně a poté to zmizí. Asi tomu také prospívá větrání, nevím. Věděl by někdo, co to je za potvoru(?) - viz galerii obrázků:

https://photos.app.goo.gl/x5f6j8zp4MgJ9T…

A pak je zde druhá věc. Na půdě jsme měli vlhkost ze střešního okna a zavlhl nám jeden trám a asi se do něho pustili mravenci. Že to jsou mravenci soudíme podle toho, že se nám asi čtyři, pět let po sobě vždy začátkem léta v ložnici nebo na verandě objevil mrak okřídlených mravenců, jakoby "lezli z půdy dolů". V domácnosti ale jinak skoro žádné mravence nevidíme.

Byl se na to podívat jeden docela zkušený pán z firmy, co se na ty škůdce specializuje, díval se na napadené dřevo a taky na takové různé zbytky, co po činnosti těch mravenců nebo čeho zůstávají. Na zemi jsou takové chomáčky "čehosi" a jsou pak zejména mezi stropní palubkou a paronepropustnou fólií. Když ji rozříznu, je jsou vidět chomáčky čehosi, snad dřeva a nějakých nečistot. O tom soudil, že to tam mohl navát vítr, ale to je asi nesmysl, dům je zateplený a víceméně uzavřený a musí to tam asi roztahovat nějaké potvory.

Kromě asi půl metru trámku napadeného dřeva je všechno dřevo, co je vidět na půdě, zdravé na nenapadené, snad kromě tu a tam se objevivších plísní / chmýří.

Opět viz galerii obrázků - https://photos.app.goo.gl/x5f6j8zp4MgJ9T…

Pán naznal, že tam mohou ten svinčík roztahovat i myši - dali jsme tam nějaké nástrahy, sám tomu ale moc nevěřím, nemají tam co žrát a také nevím, kudy by se tam dostaly. Tak uvidíme, zda nástrahy budou částečně rozkousané. A na zbytek, že zasáhne nějakou speciální dymovnicí. No nevím :-).

Díky moc za ev. radu, jak na plíseň a co může vytvářet onen prach a nečistoty pod paronepropustnou folií.

Jarda

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.