Tepelné čerpadlo a akumulační/taktovací nádrž

Rubriky:

Reklama
MM Miroslav Melek @dews před 7 měsíci17.10.2023 17:34:18
Tepelné čerpadlo a akumulační/taktovací nádrž

Zdravím odborníky,

Chci vás poprosit o názor na kombinaci tepelného čerpadla a akumulační nádrže. Jedná se o rekonstrukci topného systému a chci zachovat možnost topit kotlem přes AN jako záložní zdroj. Co je důležité, tak na střeše je FVE, takže chci také AN využívat v přechodných obdobích pro akumulaci přebytků.

Stávající stav topného systému.
Kotel na tuhá paliva + akumulační nádrž 1500 litrů bez vnitřností, pouze vstupy a výstupy.
Topení radiátory a požadovaná teplota interiéru 23 stupňů. Ekvitermní regulace přes ADEX. Na AN je připojený také bojler, který se z ní nahřívá.
Výkon radiátorů:
40/30/23 - 1,92kW
45/35/23 - 3,18kW
50/40/23 – 4.55kW
Podle průkazu z projektu je tepelná ztráta obálkou 6,44 kW pro -15 stupňů. Ale bude to určitě o dost méně. Místo dvojskel jsme dávali trojsklo + kvalitní rámy a střecha místo 32 cm má 42 cm. Tohle musím ještě vysledovat. Např. dnes ráno bylo 0 stupňů, pustilo se topení, z AN šlo 39 stupňů a teplota v místnostech stoupala na požadovaných 23, takže v tu chvíli v pohodě stačilo těch 1,9 kW. Ta ztráta bude možná pod 5 kW.

Přemýšlím o následujícím:
Zachovat kotel s AN a akumulací z FVE.
Zachovat ADEX jako regulaci pro topný systém.
Tepelné čerpadlo využívat pouze jako zdroj tepla pro AN. Samozřejmě nehnat to na nesmyslné teploty, ale sladit ekvitermu TČ s ekvitemou topného systému. AN by v tom případě byla velká taktovací nádrž. Připojení čtyřbodové – topný systém vstup/výstup a TČ vstup/výstup.

Tak prosím o kritické názory, v čem bude problém a jak to optimálně doladit.

Díky
dews

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

37 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.