doba natápění akumulačních nádrží

Rubriky:

Reklama
PH Peter Holboj @peter.holboj před 7 měsíci20.10.2023 14:47:35
doba natápění akumulačních nádrží

Měl jsem kotel Viadrus U26 22Kw 4 článek a topilo se do 2x 770 l nádrží a jednoho 100l bojleru přes CU trubky 22mm. Takto jsem natopil obě nádrže, dům i bojler za cca 4 - 5 hodin topení, v okruhu byl zapojený směšovací ventil na 65 °C a klasické staré oběhové čerpadlo. Letos v květnu jsem kotel vyměnil dle nařízení vlády za zplyňovací, který splňuje emise. Mám tedy Atmos DC 25s - 27 Kw, laddomat 22, nádrže i okruh domu zůstali stejné a přidal se další 100 l bojler a trubky se vyměnili za 28mm - 35mm dle potřeby. No a k věci. Nyní když topím a naložím plnou komoru dřeva, tak se nestíhá odebírat teplo z kotle a dost často, řekl bych tak jednou za 10-15 minut vypne ventilátor a čeká až schládne kotel, poté se znovu spustí. Začal jsem tedy kotel nakládat jen zpoloviny, i tak se stane, že to občas nestihne odebírat teplo z kotle do nádrže a odstaví se na chvíli ventilátor, ale už ne zdaleka tak často. Pro upřesnění z kotle je vyvedena 28 trubka do horní části obou nádrží, které jsou zapojeny paralelně a ze spodu nádrží je 35 trubka, která se dále větví na 22 vratku z okruhu domu a bojlerů a 28, která se vrací do kotle. Odběr tepla je z vrchu nádrží paralelně do bojlerů a potom přes trojcestný ventil (řízený ekvitermní regulací) do domu. Můj dotaz tedy je proč trvá natopení s novým, výkonnějším a "úspornějším" kotlem dýl (cca 8-9 hodin) a teplotu v nádržích nedostanu přes 80° když to předtím ze starším a méně výkonným kotlem šlo za kratší dobu (dříve nebyl problém se dostat přes 90°C) a proč se kotel při plném výkonu dusí? Pro lepší představu přikládám foto, instalaci jsem prováděl sám, tedy kromě kotle, to dělal topenář kvůli záruce a dotacím. ps: za bordel v kotelně se omlouvám, ještě jsem dodělával izolaci trubek a instaloval čidla na sledování pro Homeassistant a fotovoltaiku. Ještě dodám že komín je 200 Schiedel vložka o výšce cca 7 metrů a je instalován i omezovač tahu. Děkuji za případné věcné rady na co se zaměřit.

Upraveno autorem před 7 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.