Skladba podlahy v mírně vlhkém domě – liapor, pěnové sklo, štěrk, písek

Rubriky:

Reklama
JP Josef Provaznik @josef.provaz před 6 měsíci06.11.2023 11:50:20
Skladba podlahy v mírně vlhkém domě – liapor, pěnové sklo, štěrk, písek

Pěkný den,
mám starý dům, který má klasickou strukturu: cihlové obvodové zdi – mírně/středně vlhké ve spodní části, nepodřezaný (z důvodu statiky statikem zakázáno – jeho slovy: silně nedoporučeno), suchá skladby podlahy (dřevěná prkna a pak cca 60 cm písku a pak už hlína).

Dotaz mám ke skladbě a materiálům nové podlahy. Zatím jsem vyloučil použití iglú či perforovaných trubek u obvodových zdí a komínový efekt pro odvod vlhkého vzduchu pod podlahou – důvodem je nestálost směru proudění vzduchu a možný rosný bod pod podlahou (rád si to nechám vyvrátit).
Bylo mi raděno zachovat původní suchou skladbu podlahy – tedy nějaký zásyp a pak prkna, aby případná vlhkost mohla prostupovat mírně podlahou a pak ven z místnosti pomocí větrání či krbu (krk bude primární vytápění). Od dvou stavařů mám odpověď, že tento postup u takto mírně vlhkých staveb většinou funguje – máte s tím někdo zkušenost? (opět rád si to nechám vyvrátit).
Aktuální plán je tedy prkenná podlaha, která bude sedět na dřevěném trámovém roštu (využiji lepené trámy, které se o dost míň kroutí) a to ošetřeno proti plísni a pod tím zásyp.

DOTAZ: (to, kdyby se někomu nechtěl číst úvod) Pro zásyp nevím, jestli využít písek, štěrk, liapor nebo pěnové sklo? Nebo nějakou kombinaci? Nevím, který z těchto materiálů má nejlepší vlastnosti ohledně vlhkosti – vzlínání vlhkosti, odolnost proti nasákavosti při styku s vlhkostí. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Děkuji za případné rady či zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.