Usměrnění proudu teplé vody do preferovaných větví otopné soustavy

Rubriky:

Reklama
PB Petr Běhal @petr.behal604 před 5 měsíci01.12.2023 18:26:25
Usměrnění proudu teplé vody do preferovaných větví otopné soustavy

Dobrý den, jsem naprostý laik a prosím o radu, zda lze usměrnit proud teplé vody v otopné soustavě do preferovaných větví. V suterénu staršího RD máme peletový kotel, ze kterého vede pět větví do horních pater. Po stupačky je měď, poté železné trubky. Nahoře v pokojích máme litinové radiátory. V létě jsme jednu místnost v suterénu přestavěli na pokoj a instalovali do ní plechový radiátor, který se nachází na úrovni kotle a je napojený na měděnou trubku vedoucí u stropu této místnosti ke stupačce do horních dvou pater. Při zatopení je tato větev ohříváná jako poslední, voda navíc samozřejmě nejprve vystoupá nahoru a nový radiátor v suterénu se ohřívá až jako poslední, což není ideální, protože pak nemá dostatek času pořádně ohřát poměrně chladnou místnost v suterénu- termostat nahoře v pokoji mezitím vypne kotel. Tak jsem chtěl požádat o radu, zda existuje nějaké technické řešení, pomocí kterého lze přimět vodu v potrubí proudit nejprve do nejvzdálenější větve s novým radiátorem a tam ideálně nejprve ohřát radiátor v suterénu. Problém by mi částečně pomohlo vyřešit , kdyby ohřátá voda ve finální fázi aspoň nejprve proudila do větve 5 a až poté do větve 4. Obě tyto větve vychází z konce páteřní trubky. Zkoušel jsem přiškrtit ventily topení na větvi číslo 4, ale stále má přednost před větví 5. Na větvi 4 jsou napojeny dva radiátory a na větvi 5 čtyři. Moc děkuji za případné rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.