Výměna kotle na TP s ručním přikl. za TČ

Rubriky:

Reklama
TS Tomáš Simek @tomas.simek034 před 5 měsíci06.12.2023 16:39:24
Výměna kotle na TP s ručním přikl. za TČ

Zdravím,

dokázal by mi někdo ze zkušenosti říct, jestli by u mě tepelné čerpadlo fungovalo? Přemýšlím o změně vytápění.

Teď topím kotlem na uhlí, konkrétně OPOP 416 eko. Topím tak jak by se nemělo, to znamená, na kotli furt 55 °C, zpátečka kolem 45°C. Na radiátorech termohlavice a všude se drží teplota 23-24°C kromě podkroví, tam je cca 20°C. V tomto počasí, kdy je teplota něco málo pod 0 přikládám 3x denně po 10 kg. Kdybych otevřel všechny radiátory, tak si myslím, že by mi stačila teplota topné vody 40°C. Teď mám polovinu radiátorů zavřených a polovinu udržují termohlavíce, tak že je teplá jen horní polovina. Kotlem ohřívám i vodu pro 3 lidi. Za rok spálím cca 60 metráků. Spalování asi moc efektivní nebude, i když z komínu se kouří minimálně.

Přemýšlím o změně a rád bych něco méně pracného a prašného. Chtěl bych stávající komín využít pro krbovky do obýváku a jako hlavní zdroj právě to Teplené čerpadlo.

Jaký na to máte názor? Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.