Odvodnění betonové opěrné zdi

Rubriky:

Reklama
RK Radim Kovárka @radim.kovarka před 4 měsíci28.12.2023 19:07:35
Odvodnění betonové opěrné zdi

Zdravím všechny stavaře a kutily, potřeboval bych prosím poradit. Koupili jsme nemovitost, za domem je opěrná zeď, která je zasypána rok hlínou. Předtím tam byl rostlý šikmý svah, jen si předchozí majitel, chtěl srovnat zahradu a vystavěl zeď a dosypal zeminou. Čerpám z údajů od předchozího majitele, takže si nejsem ve všem 100% jistý, takže možná i neodpovím na vše, ale mám tendenci vyřešit nějak odvodnění té zdi.
Zkusím v příloze poslat i nákres, omlouvám se ale snad vše bude jasné.

Zasílám veškeré údaje co asi tedy vím.
Zeď je vystavena kolmo do svahu, který byl částečně zkopnut. Základ cca 80-100cm hloubka, šíře 60cm, ZB 40cm, výška 2,5m, izolační pás na základ nebyl použit. Základ vylit mixem i celá stěna byla vylitá mixem C20/25 z betonárky. Provázáno prý roxorem R12-14. Uprostřed stěny se nachází opěrná noha, která je využitá jako bar na terase. Na zadní straně stěny jsou prý cca dvě vrstvy nopovky, u paty stěny je drenážní trubka obalená v kačírku a geotextilii.

A teď k mému problému a brouku v hlavě. Dle mého je drenážka u paty základu úplně zbytečná.
Zapomněl jsem zmínit, že hlína je totální jíl. Žlutice. Voda dle mého prostoupí tak do půl metru hloubky. Kdyby byl po celé výšce zdi kačírek tak chápu, že se dostane až k patě zdi, ale v jílovité hlíně pochybuji.
Jinak bydlíme nyní na jižní Moravě, takže sucho a mírnější zimy, ale nejde na to spolíhat.
Ale teď nevím co s tím a co je správně.
Buď odkopat u zdi po celé délce cca půl metru do hloubky a na šířku a dát novou drenážku a odvodnit pryč ať se co nejvíce povrchové vody co se dostane ke zdi drenáží odvodní.
A nebo takto nechat.
Někde tady jsem četl i nechat tak, prý si tím kačírkem tam akorát tu vodu ba naopak přivedu víc.
Děkuji za všechny názory a rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.