Nesplním neobnovit.prim.energii pro NZÚ, možnosti řešení?

Reklama
PD Pavel D @pavel.d před 4 měsíci31.12.2023 14:53:45
Nesplním neobnovit.prim.energii pro NZÚ, možnosti řešení?

Dobrý den ve spolek,

mám bungalov, na který jsem tady už párkrát otvíral různé dotazy, aktuálně ve stavu 2-3 měsíce do nastěhování, je to 189 m2 užitná plocha, zdi VPC+EPS, střecha vazníky+fouk.vata, faktor A/V bohužel 0.74, celková TZ 4125W (3376 prostupem a 749 větráním), vytápění podlahové teplovodní, TČ Viessmann vzduch-voda 6kW, rekuperace Nilan Gott 2600 (čili může i přitápět), předběžný blower door test na jaře vyšel 0.2 .

Systém dotací NZÚ se, jak známo, od září 2023 změnil, nyní je pro novostavby RD pouze jedna úroveň, plněním sice vyšší (535tis.) než "dřívější nejvyšší", ale je tam tvrdší kritérium měrné neobnovit.prim.energie na hodnotu 0.6 , které aktuálně nesplním. Na požadovanou hodnotu se dostanu se např. pokud doplním FVE cca 1,2 kWp.

Ještě za předchozího členění dotací jsem měl v plánu žádat o "prostřední" z dotací (350tis.), které platily do června 2023, kde jsem kritéria splňoval, a dodatečně třeba za rok jsem chtěl přidat FVE, kde bych žádal o samostatnou dotaci. FVE jsem uvažoval (vzhledem k menší dostupné ploše na střechách) jen cca 5-6 kWp, bez baterií. Využití by bylo jen pro provoz náročnějších domácích spotřebičů, jejichž činnost můžeme bez obtíží organizovat na denní dobu, protože oba s manželkou pracujeme doma.

Nyní to tedy vypadá, že bychom museli instalovat FVE už v blízké době, abychom dosáhli na tu "velkou" dotaci, a tím by byla možnost dotovat FVE vyčerpaná.
Jenom poznamenám, že dotace a v širším pohledu i přerozdělování, nemám rád, ale když už člověk vykrvácel na inflačním růstu ve stavebnictví v 2022, a celkově vláda a stát (via ČEZ) se nechávají "dotovat" od občanů skrz ceny elektřiny, atd. atd. atd., tak prostě ohnu záda, a aspoň se snažím vyškrábnout ty dotace.

Čili zpět k tématu, momentálně uvažuji, zda mám jinou rozumnou alternativu, než pořídit tu menší FVE už teď. Barák už hotový, těžko asi by dávalo smysl bourat stěnou komín pro krb. Solární panely prop ohřev TUV ... nevím, náklad vs. užitek.
Takže se chci zkušenějších zeptat, jaký by v dané situaci měli názor.

Děkuji předem.
Jinak všem veselého Slivestra a vše dobré do dalšího roku.

Upraveno autorem před 4 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.