Prosím o radu - plynový kotel topí, ale nevyhřeje akumulační nádrž ani dům

Rubriky:

Reklama
TN Tomáš Nováček @tomas2024 před 4 měsíci08.01.2024 20:08:38
Prosím o radu - plynový kotel topí, ale nevyhřeje akumulační nádrž ani dům

Dobrý den,

v rodinném domě máme plynový kotel Buderus G124 (řídicí jednotka Logamatic 2107). Kotel je připojen k akumulační nádrži NADO v7 (varianta 1000 l topná voda + 200 l teplá voda). V akumulační nádrži jsou také jako záložní zdroj osazena dvě elektrická topná tělesa. Tato sestava je v provozu asi sedm let (samotný kotel je starší).

Problém je v tom, že kotel ohřeje vodu na nastavenou teplotu, horká voda doputuje k nádrži (nebo do nádrže - to nepoznám), ale dál se nic neděje - teplota v akumulační nádrži je nějakých 30 stupňů a kotel se po chvilce vypne. Při použití elektrických topných těles vše funguje na pohled normálně; voda v nádrži se ohřeje na zhruba 65 stupňů (částečně limitováno spínáním HDO - vytápění 8 hodin denně) a tato voda proudí do radiátorů v domě (zároveň se také ohřívá vnitřní zásobník na teplou vodu).

Popis zapojení (viz také přiložený obrázek): Teplá voda z kotle vede do akumulace (druhé nejvyšší potrubí napojené na akumulaci). Z akumulace nejvyšším potrubím do domu. Studená voda (zpátečka z domu) vede druhým nejnižším potrubím zpět do nádrže. A nejnižším potrubím do kotle.

Před vstupem studené vody do kotle se nacházejí (v tomto pořadí směrem ke kotli)
- trojcestný ventil ESBE VTC 511
- čerpadlo Grundfos Alpha2

Za výstupem z akumulační nádrže (směrem do domu) je opět čerpadlo Grundfos.

Pokles "cílové teploty" v akumulační nádrži se nahodile vyskytoval (třeba 2x za rok) už v minulosti, ale stačilo doplnit vodu, odvzdušnit radiátory, a bylo po problému. Nyní ovšem problém přetrvává už asi týden v kuse, bez ohledu na napuštění vody a odvzdušnění.

Měl by prosím někdo nějaký tip či nápad, co mohu jako laik vyzkoušet? Díky.

(Rád bych to nechal vyřešit přímo na místě topenáře, mnou oslovení ale momentálně mají volné termíny, jaké mají. A zatím nevnímám situaci jako natolik kritickou, abych se obracel na "zásahovku" z krajského města.)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

27 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.