Stavební příprava na možné budoucí TČ vzduch-voda a umístění venkovní jednotky

Rubriky:

Reklama
AD Adam Deštěnský @adam.destensky před 2 měsíci11.02.2024 19:26:42
Stavební příprava na možné budoucí TČ vzduch-voda a umístění venkovní jednotky

Dobrý den

Zrovna dělám celkovou rekonstrukci a dostavbu domu. Vytápění je plánováno jako podlahové, pomocí plynového kondenzačního kotle. Dům bude mít samostatnou technickou místnost, která bude ale umístěna téměř ve středu domu, takže případné budoucí propojení venkovní a vnitřní jednotky TČ nebude až tak snadné. V cestě mezi tech. místností a uzavřeným dvorem stojí obývací pokoj. Dále je nejistá budoucnost okolo plynových kotlů, takže jsem si říkal, že lehká stavební příprava na TČ by nemusela být od věci, abych se v budoucnu vyhnul komplikacím.
Otázka je, jak tuto stavební přípravu provést ? Technická místnost ani obývací pokoj ještě fyzicky neexistují (to je předmětem dostavby domu). Konstrukce bude klasická - základové pásy, ztracené bednění a základová deska. Napadlo mě, položit pod základovou desku potrubí KG110. Začátek bude v technické místnosti a přímá cesta povede ven do prostoru umístění č. 1 venkovní jednotky (viz. obrázek). Koukal jsem jak se propojuje venkovní a vnitřní jednotka a měla by se na to použít měděná trubka s izolací. Zhruba počítám s trubkami 1/2", které by i s izolací měly mít vnější průměr <40mm každá, takže do KG110 by se vešly. Bohužel jsem nedohledal konkrétní informaci o nejmenším poloměru ohybu takové měděné trubky, někde jsem dohledal údaj 0,5m. Toto by se ale dalo vyřešit 3ks na sebe navazujících 30° KG110 kolen na každém konci. Představa je taková, že začátek KG110 bude v technické místnosti, zazátkovaný a schovaný pod dlažbou a konec bude před domem opět vyvedený do svislé části přes 30° kolena, zazátkovaný a schovaný pod venkovní dlažbou.

Pokud bych v budoucnu řešil TČ, tak se akorát v technické místnosti vykrouží do dlažby díra, oddělá se zátka, před domem se rozebere kus dlažby, udělá se základ pro venkovní jednotku, odzátkuje druhý konec KG110 trubky a touto se protáhne dvojice měděných trubek + elektrický přívod v husím krku. Vzdálenost, kterou na obrázku vidíte je přibližně 8 metrů.

Je navržený způsob možný, nebo je to blbost ?

Druhý dotaz je pak obecně na umístění venkovní jednotky TČ. Napadli mě dvě možné umístění
- 1. umístění by mohlo být na dvoře, který je ze všech stran obklopen stavbami, takže nehrozí rušení sousedů, ani naše vlastní případným hlukem. Venkovní jednotka by byla celé dopoledne a v létě až někdy do 16 hodiny vystavena slunci
- 2. umístění by teoreticky mohlo být v polouzavřeném, nadstřešeném atriu. To je ale přepokládám blbost. Venkovní jednotka by sice byla chráněna proti působení počasí a slunce, ale chápu správně, že potřebuje kolem sebe co nejlepší luft ?

Za případné odpovědi děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.