Měsíční ceny elektřiny

Rubriky:

Reklama
PF Pavel Filip @pavel.filip289 před 3 měsíci14.02.2024 12:02:22
Měsíční ceny elektřiny

Po novele energetického zákona (Zvýšení ceny za dodávku elektřiny nebo plynu nebo změnu jiných smluvních podmínek dodávek elektřiny nebo plynu je držitel licence povinen prokazatelně a adresně oznámit spotřebiteli a podnikající fyzické osobě uvedené v odstavci 1 nejpozději třicátý den přede dnem její účinnosti) je u těchto produktů zajímavá situace, kdy někteří dodavatelé posunuli termín fixace ceny o měsíc zpět, aby mohli včas oznámit cenu na další měsíc (Bidli, Tedom, Elimon, Lama energy) a jiní ji stále určují až v průběhu předchozího měsíce, takže požadavek zákona neplní (In energie, bezDodavatele, Eneka, GoEnergy). V případě první skupiny dodavatelů by se mělo dát přeskakovat mezi nimi podle aktuální nabídky na příští měsíc, stačí dát výpověď z důvodu zvýšení ceny nejpozději 10 dnů před zahájením dodávky. To jsem tedy udělal u Tedomu v poslední možný den, jenže příjem mailu s výpovědí nepotvrdili, že prý žádný nedostali. Příští den už mail bez problému dorazil, jenže už bylo pozdě a drahý únor u nich musím přetrpět. U druhé skupiny, když další měsíc dodavatel zvýší cenu a neoznámí ji 30 dnů přede dnem účinnosti, tak podle zákona tato změna nevyvolá právní účinky. Znamená to, že stále platí cena dosavadní? Zmíněnou novelu prý vyvolali velcí dodavatelé a ti malí nejsou rádi a zdá se, že ji nechtějí akceptovat. Bude zajímavé sledovat, jak se budou řešit případy nespokojených odběratelů při zvýšení ceny včas neoznámené.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.