Zase to pískání (všechny radiatory pískají, ale jen někdy)

Rubriky:

Reklama
OS Ondřej Soukup @ondrej.soukup před 6 týdny20.03.2024 13:03:58
Zase to pískání (všechny radiatory pískají, ale jen někdy)

Dobrý den,
témat na pískání radiatorů je tady několik, ale většinou se řeší jeden pískající radiator v panelovém bytě. Nám pískají všechny, ale jen když je teplo a moc se netopí.
Ve starém činžovním domě jsme vyměnili staré neregulovatelné kohouty za termostatické ventily. Samozřejmě to první zimu začalo pískat i když bylo čerpadlo na jedničku. Zkusil jsem před letošní zimou vyměnit staré čerpadlo s pevnými otáčkami za moderní regulovatelné (se stejnými parametry jako mělo to staré). To sice trochu pomohlo, ale ne úplně a když už je většina radiatorů zavřená, tak to zase piští.
Bohužel se jedná o starou topnou soustavu, která byla za svého času projektována ještě jako samotížná a postrádá jakékoliv regulace. Jedná se o 3 patra a každý radiator má svou stupačku.
Problém bude v tom, že jeden z bytů je nyní prázdný a radiatory tam tedy prakticky neběží a v těch bytech kde běží, jsou některé zavřené kvůli úsporám v nepoužívaných mistnostech a tedy z projektovaných 18 radiatorů nakonec běží třeba jen 4.

Je možné tohle vůbec nějak řešit a nebo když se stane, že se přivřou všechny radiátory v domě, tak to prostě začne pískat? Kdyby pískala jen jedna větev a nebo jen nějaký radiator, tak by se to možná dalo vyvážit, ale takhle mě napadá maximálně dát za kotel nějaký regulátor tlaku, který pozná, že jsou radiatory zavřeny a přiškrtí to. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem ručně přivřel kohout co je za čarpadlem, ale ve chvíli, kdyby byla zima a bylo potřeba topit všemi radiatory, tak předpokládám, že by zas nějaký nedotápěl.
Ještě doplním, že ventily jsou to Conecterm a jedná se o staré litinové radiatory, které nemají na zpátečce uzávěr. Odvzdušnit jsem to zkoušel.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.