Upgrade vytápění, kondenzační kotel + teplovodní krb

Rubriky:

Reklama
DK Dušan K @dusan.k před 30 dny02.04.2024 22:27:55
Upgrade vytápění, kondenzační kotel + teplovodní krb

Dobrý den,
už v loni jsem uvažoval o výměně teplovzdušného krbu (12kW) za teplovodní (6kW do vody). Důvodem bylo buď výrazné přehřívání místnosti a nebo kouření a dehtování. Představa že 12kW krb vytopí dům s TZ 15kW byla mylná. Teplo jen v jedné místnosti, zbytek zima. Od přechodu na vodu a nižší výkon si právě slibuju větší pohodu a rozložení tepla po celém domě. Do toho starý stacionární kotel 24kW začal jako by vařit vodu na výměníku a ještě více cyklovat. Proto jsem se rozhodl že to letos vezmu z gruntu.
Moje představa je tedy nový kondenzační kotel v kombinaci s právě zmíněným teplovodním krbem. Dům má 2 podlaží, přízemí bude vytápěné podlahovým topením, podkroví radiátory. Ze spotřeby plynu vím, že v dnešních zimách mám průměrnou ztrátu objektu 5-7kW. Obávám se tedy že se může stát že výkon krbu bude přesahovat TZ a bez akumulační nádrže dojde k přetopení systému. AN by současně fungovala jako vyrovnávání mezi KK a krbem. Na druhou stranu mi příjde zbytečné dávat velkou AN aby to nebyla zátěž pro KK. Můj odhad je AN 300-500 litrů.
Co si myslíte o takovém řešení? Jaký objem AN by jste volili vy? Návrhy to vyřešit jinak?
Jedno schema které se nejvíce blíží mé představě přikládám (jen zásobník TUV bych asi napojil přímo na KK).
Upřesním že rozložení topení je cca 70% plyn, 30% dřevo.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

38 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.