Únik kapaliny z plošného kolektoru

Rubriky:

Reklama
HP Honza Ptáček @medvidek_panda před 13 dny19.04.2024 06:34:20
Únik kapaliny z plošného kolektoru

Dobrý den,

jak rychle by v případě netěsnícího plošného kolektoru (špatná tvarovka, díra) unikala kapalina z potrubí? Loni v listopadu jsme zprovoznili TČ v novostavbě. První měsíc byl OK. Někdy v prosinci nám začalo chladivo v expanzní nádobě, vlivem špatného závitu na ventilu stoupat a postupně unikat ven. Všechno bylo viditelné na nádobě, kdy z horního ventilu postupně kapalina odtékala. Prstem se dala dírka i najít. To jsme dočasně vyřešili upuštěním. Následně došlo k výměně expanzní nádoby. Problém jsem tím sice vyřešili, ale od té doby mi přijde, že je situace opačná. Každý měsíc zpět dolévám tak 1 - 2 litry chladiva. V podstatě to, co jsme odpustili, je zpět. I tak mi přijde, že postupně chladivo mizí. Navíc od té doby je primární okruh zavzdušněný. Nevím jestli to může souviset s vadným ventilem, kdy nějakou dobu (nejspíš) čerpadlo přisávalo vzduch do okruhu. Řešil jsem to s instalační firmou a bylo mi řečeno, že odvzdušnění může nějakou dobu trvat (okruhy 2x 200m). Přijde mi to už docela dlouho. Ve výsledku, kromě šplouchání, to nejspíš nebude mít nějaký zásadní vliv. COP se drží lehce nad 4. Strach mám ale z úniku chladiva. Kolektor jsme dělali svépomocí, takže tam mi instalační firma moc nepomůže. Mám ještě vydržet nebo začít situaci řešit. Vlastně ani nevím, jak bych takovou díru v primárním okruhu hledal. Jsou na to nějaké metody nebo se musí trubky vykopat všechny?

Díky Honza

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.