Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Plné znění článku: Projekt pasivního domu I
Vážený pane architekte. Opravdu již uběhl dlouhý čas a stále čekáme trpělivě na pokračování vašeho seriálu o pasivním…
před 10 roky
Dočkáme se někdy pokračování? Článek by uveden jako "první díl unikátního seriálu článků ...". Dnes byste už…
před 13 roky
Omlouvám se všem za ty čísla na konci. To jsem střelil dost vedle. Vzal jsem omylem jinou částku (sypu si popel na…
před 15 roky
65 odpovědí
Zobrazit všechny reakceVážený pane architekte.
Opravdu již uběhl dlouhý čas a stále čekáme trpělivě na pokračování vašeho seriálu o pasivním domě ve Slaném.
Chceme všichni věřit, že si ještě najdete čas k jeho pokračování.
Přejeme hodně pracovních úspěchů a hlavně na nás myslete.
Předem děkujeme a čekáme.
Dočkáme se někdy pokračování? Článek by uveden jako "první díl unikátního seriálu článků ...". Dnes byste už mohl i bydlet. Určitě by nejen mne zajímaly zkušenosti s projektováním, hledáním dodavatele/ů a vlastní stavbou.
Pane Tachecí
moc mě nezajímají půtky typu co je lepší? guláš nebo svíčková?, jsou lidé, kteří jistě umí ve 3D a stejně tak druzí, co zvládají velmi dobře 2D.
Jen skromný dotaz: kdy bude 2.díl?
Jako autor článku o projektování pasivního domu bych si dovolil zaregovat na probíhající diskuzi.
Velice bych chtěl všechny požádat, aby vydrželi a počkali na celý "seriál". Dílů je rozepsáno celkem cca 20, myslím, že se dotknu problematiky pasivních domů poměrně podrobně. Další články pak budou z realizace a další i o zkušenostech s bydlením v PARD.
Vzhledem k naprosté časové zaneprázdněnosti nemohu reagovat na jednotlivé dotazy - jsem rád, když se občas dostanu k tomu, že si alespoň můžu tuto diskuzi přečíst.
Děkuji za pochopení.
JT Jaroslav Tachecí @jaroslav.tacheciUž se moc těším na další pokračování a taky se mi moc líbí, že někdo přemýšlí o této problematice neortodoxně.
p. Ing. Tachecí, velmi se těším na další články, netrpělivě je očekávám.. A moc Vám fandím a děkuji, že se chcete podělit o výsledky své práce s ostatními. Já jsem rovněž ve fázi přípravy projektu NERD, ve stejném duchu a za cca stejné peníze, takže to pro mne bude velká inspirace.
Pane Faltýnku - přestaňte už proboha vysvětlovat a zahlcovat schránky .
Pište jen věci přínosné, nebo nic. Zatím jste napsal několik příspěvků a všechny byly na...
Jestli Vám to nestačí jednou napsat, tak pak už je to marný , marný, marný .... a vždycky si vzpomenu na doktora Šrosmajera a jeho výrok o hlouposti.
Martin Volf
Pane Faltýnku, velmi Vás a podobné lidi prosím - nezdržujte ostatní čtenáře vašimi nesmysly a radši sám dejte do diskuze něco plodného , co ostatní budou moci třeba na svých stavbách použít. Bohužel chci číst příspěvky k této diskuzi a je chvályhodné, že se někdo chce podělit o infomace a přitom tedy dostávám automaticky i vaše zprávy, které přesně z diskuze dělají slovíčkaření. Běžte do politiky a ne na tento portál. Tady otravujete.
Martin Volf
MV Martin Volf @martin.volf Naprostý souhlas a poděkování.
Zdravim pane Tachecí,
chci se jenom zeptat jestli nemůzete zveřejnit nějaké obrazky z Vašeho projektu abychom si vědeli představit o jakem domku mluvite.Třeba nejaké takovéto.Doufam ze také povazujete 2D projektovaní za minulost.
P3 Projektant 3D @projektant.3d264Projektování ve 3D je jistě machrovinka, ale pro praktické stavění nemá valného významu. Modelování ve 3D má význam jen jako vyzualizace pro klienty projekce. Kdyby mi někdo místo technických výkresů donesl model, tak jej vyhodím. Stavařsky není model nositelem informací. Pokládá se to spíše za "splnění novodobého bontonu". Pravda dnes mají lidé velmi malou fantazii a proto potřebují takovéto modeli. A tak se ptám jak člověk s malou fantazií může být projektantem? Vy se vyloženě chlubíte tím že malujete ve 3D, ale to uděláte dojem jen na laiky, mezi stavařskou odbornou veřejností, s tímto modelováním moc parády neuděláte. Váš grafický potenciál spočívá jen v síle software, který používáte. Ani dobrý architekt nepotřebuje 3D když umí vzít tužku do ruky. Prezentovat před klienty ve 3D je důležité, protože u laika se nepředpokládá tak vyvinuté prostorové vidění, jako má fundovaný dobrý projektant. Jen tak cvičně si do toho vašeho modelu zaneste veškeré potřebné technické informace a uvidíte ten "guláš".
Dobrý den, velice se těším zejména na část otvorové výplně, kde dle nové připravované klasifikace u PARD bude stanovena podmínka Uw menší než 0,5 W/m2K což předpokládá Uf(rámů) okolo 0,7 a sklo 0,3. V tomto případě bude cena představovat násobky ceny oken. Výše zmiňovaných 10 až 15% navýšení oproti běžné stavbě je fantazií publokovanou zejména v odborn¨ých časopisech typu Můj dům, Překvapení, Vlasta (dámy prominou) a podobných. Dále mne zajímá tzb budovy v rámci nejen pořizovacích nákladů, ale i životnosti a údržby. Strašně rád bych se mýlil a nechal se přesvědčit že PARD o standarní výměře lze postavit takto "levně" běžnými technologiemi. Ne každý má v okolí dostatek jílu. Hodně sil a zdaru
MF Marian Figa @marian.figaTohle mě taky vrtalo a stále vrtá v hlavě. Zkoušel jsem k tomu najít nějaké podrobnější informace. Zjistil jsem, že to asi je 10 - 15%, ale je otázka, z jaké ceny. Jeden nejmenovaný ministr na ČT24 jednou prohlašoval v pořadu věnovaném "Zelená úsporám", že na pasivní domy je od státu dotace. Lidi to má motivovat ke stavbě v pasivním standardu, protože prý je to navýšení "jen" o 10 - 15% z ceny "běžného" RD. Pak řekl, co to onen "běžný" RD je. Jedná se o "menší" RD v ceně okolo 5 - 6M Kč. Takže 10 - 15% máte tedy v rozmezí 500 - 900 tisíc.
Když u opravdu menšího RD za 1,5M přidáte 10% = 150 tisíc a bude chtít mít PARD, tak za ty peníze tak možná pořídíte tu izolaci, pokud si ji svépomocně nainstaluje sám. Zapomeňte ale na solární okna a na solární kolektory.
Co se týče rekuperace, tak tam se často mluví o tom, že u RD se ztrátou 15kWh/m2a už není aktivní topení potřeba (netvrdím, že s tím lze souhlasit) a proto odečtete cenu topení od pořizovací ceny větrání s rekuperací a taky můžete odečíst komín. Případné dotápění je řešeno pomocí aktivního dohřevu vzduchu přímo v systému s rekuperací. Dají se tam totiž dokoupit potřebné prvky dohřívající ztráty způsobené větráním. Tam by se teoreticky taky dalo o těch 10-15% uvažovat oproti ceně "klasického" topení. Pokud k tomu ovšem dokoupíte tepelné čerpadlo, tak se cena několikanásobně navýší (řádově stovky %).
Dobrý den, jsem projektantka (dá se říct na startu, 2roky po VŠ), momentálně řeším stavbu rodinného domu svého vlastního a dá se říct, že jsem ve hledání optimálního řešení jak finančního, tak praktického tak do budoucna výhodného. Řeším už celý projekt rok a půl a stále nemám vyřešené vytápění. Mám ho sice naprojektované tak, abych mohla podat stavební povolení, to již mám, stavba ještě nezačala, stále čekáme až bude příznivé počasí, ale letos bychom chtěli začít stavět. Stavba bude v oblasti kde není plyn, jen je elektrika. Dnes je na trhu tolik možností a já stále nevím jakou zvolit optimální. Pokud bych vašimi články dospěla k závěru, bylo by to pro mě přínosem.
RP Renáta Pokorná @renata.pokornaMá-li být pro vytápění použita elektřina a mají-li být náklady na provoz minimalizovány, zvítězí zřejmě koncepce akumulační nádrže s natápěním za nejvýhodnější sazbu. Lze zvážit také tepelné čerpadlo (jsou-li v daném místě obzvláště vhodné okolnosti), ale tato řešení ve výsledku svými úsporami po mnoha letech zaplatí jen sama sebe.
Z hlediska minimalizace investičních nákladů bude nepochybně nejvýhodnější přímotopné vytápění konvektory.
Ať se již rozhodnete pro kteroukoliv možnost, doporučil bych věnovat zvýšenou pozornost efektivní regulaci vytápění. Podívejte se na www.etatherm.cz
1. Nadhozené téma je velmi zásadní a závažné! Jsem zvědav na výsledek.
2. Je však smutné, když se projektant až v "předdůchodovém" věku začne zamýšlet nad způsobem a smysluplností své dosavadní projektové činnosti. Je to velmi smutné zejména pro nás - zákazníky.
3. Lze stavět lépe, levněji, případně optimálně. V žádném případě však ne "optimálněji". Zmíněné příslovce nelze rozumně stupňovat.
Dobrý den, článek mě zaujal reálným a odborným pohledem. Píšete že hcete stavět (nebo jste snad už postavil) za milion. Vyvstává mi otázka zda jste se do toho milionu vešel s kompletní stavbou. Nebo jen její podstatnou částí? Někde občas narážím na hlášky o cěně kde se stavebník chlubí že má postaveno za 750 tis. a když pak přijde na konzultaci s realitou tak zjištuju, že třeba ještě chybí nátěr fasády, nejsou okapové chodníky a podobné drobnosti které také naskládají suma něco přes sto tisíc. Některé nízkoenergetické projekty se chlubí i kořenovou čističkou, která ale už není uváděna v ceně za stavbu, což je také trošku zavádějící. Jak je to s Vaší cenou?
Už se těším na další díly, některé otázky jakoby byly psané mnou. Projekt je nyní ve fázi realizace, nebo ještě nestavíte?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.