Ekonomický provoz plynového kotleZadal jsem dotaz na ekonomiku provozu plynového kotle do poradny i-EKIS, ale ne zcela jsem spokojen s odpovědí a protože tam se diskutovat nedá, tak bych prosil kdo má zájem a ví poradit ať se zůčastní myslím, že to bude zajímat mnoho lidí, kteří by také rádi něco uspořili.
[tisk dotazu]
Ekonomický provoz plynového kotle (dotaz č. 3962)
obor: Kotle a kotelny
stav: přiděleno (Město Boskovice)
Dotaz Ing. Homola 17.10.2006 21:31
Prosím o odpověď na vznesené otázky týkající se maximálně možného ekonomického provozu plynového kotle v době hlavně podzimní a jarní, kdy se potřebuje snížený výkon. Myslím, že to bude zajímat i jiné majitele nástěnných kotlů v rodinných domcích. Problém mimo jiné tkví i tom, že doprovodná literatura kotlů je velmi skoupá na vysvětlení činnosti jednotlivých knoflíků (nevyjímaje servisního technika) a dopad na hospodárnost a pochybuji vůbec o tom, zda majitelé během otopné sezóny něco mění v nastavení ve prospěch větší dosažitelné účinnosti.
1. Jaká je účinnost kotle při hoření na velký plamen a jaká na malý plamen? Jedná se o tzv. provozní ovladač topení. Pro můj konkrétní kotel Protherm 12 KOO je udáno 91% a nevím, kdy to platí.
2. Jakou nastavovat teplotu otopné vody, tedy na jakou hodnotu? Taky má svůj knoflík a určitě pro účinnost to není jedno, hlavně v přechodném období topné sezóny.
3. Do jaké polohy nastavit skrytý knoflík za hlavním panelem, který pro běžného uživatele je nedostupný a řídí vlastně doběh čerpadla. Já osobně nepotřebuji doběh žádný a to z toho důvodu, že podle mého názoru se ztrácí velké množství tepla tím, že voda obíhající kotlovým výměníkem je zchlazována komínovým tahem. Komínová klapka je u tohoto kotle zakázaná pravděpodobně proto, že kotel má čidlo komínového tahu.
4. Jaké nastavit otáčky oběhového čerpadla, když jsou tam 3 možnosti? Určitě to pro maximální možný prostup tepla ze spalin do otopného média není jedno a mne jde o maximálně možný tepelný zisk.
Děkuji za odpověď předem.
P.S. 12 kW kotel otápí 112 m2 zastavěné plochy přízemního domku postaveného z cihel POROTHERM se zatepleným stropem a podlahou. Okna plastová, nadmořská výška 450 m. Průměrná roční spotřeba plynu na otop a přípravu TUV (samostatný bojler) 2500 m3.