Měřák na topení /IRTN/

Rubriky:

Reklama
VB Vladimír Buk @vladimir.buk905 před 15 roky08.03.2009 11:51:00
Měřák na topení /IRTN/

V minulosti na jiném předmětovém místě probíhala diskuse na uvedené téma. Někde stále existuje ve SVJ nebo malých SBD silné slovo vedení těchto uskupení, odmítající instalace IRTN. Uvádím zde znovu svůj příspěvek k této otázce z nedávné doby -je psaný pro jistou paní Zuzanu Svobodou, ale platí obecně.
Pani Svobodová-vím jak je těžké diskutovat a věcně přesvědčovat "nejmoudřejší osoby" ve SVJ nebo na SBD v otázce instalace IRTN. Pohled na dům plný důchodců, kteří podle Vás topí "pánu bohu do oken" může být i opačný-ten znám zase já, jako člen výboru SVJ - kde jsou IRTN instalovány. Tam důchodci nakoupili deky a bačkory a topení téměř uzavřely- raději “kradou teplo z okolních bytů“ a myslí si, že ušetří nějakou tu korunu. OMYL -
podle vyhl. 372/2002 Sb. lze však existující dolní hranici - 40% ve spotřební složce upravit a to s ohledem na tepelnou stabilitu objektu, na hodnotu -20 až -25% /musí odsouhlasit minim. 50% vlastníků/. Tam potom ti "zabalení šetřílkové" doplácí na teplo do této hodnoty. V našem domě to funguje a doplatky těchto osob jsou nemalé i několik tisíc Kč. Deky a bačkory se pomalu odkládají a začíná se rozumně vytápět.
Dále bych si dovolil upozornit vaše "moudré pány" na vyhl. 177/2006 Sb, která novelizuje energetický zákon 406/2000 Sb, kde v § 6a se ukládá vlastníku budovy nebo SVJ, splnění mj. požadavků i porovnávacích ukazatelů /míněno energetických/, které stanoví prováděcí právní předpis a tím je vyhl. 194/2007 Sb. V příloze 2 této vyl. jsou právě ty měrné ukazatele spotřeby tepel. energie pro vytápění a pro přípravu TV. Pokud si vaše moudré hlavy porovnají skutečnou spotřebu tepla pro vytápění s těmito závaznými ukazateli, tak zcela určitě změní své argumenty proti instalaci IRTN. Tímto srovnáním a změnou pohledu na IRTN to však ještě nekončí. Co by to bylo za zákon, kdyby neobsahoval pasáž o správních deliktech a nestanovil i výši pokut za tyto delikty. Tak za překročení měrných ukazatelů spotřeby tepla pro vytápění nebo přípravu TV je pokuta do 50 tis.Kč. Kdo že by ji asi zaplatil? Je s podivem, že zákon platí od 1.7.2006 a dosud se mnohde topí jak uvedeno v úvodu a bez pokut. Jak dlouho ještě?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.