Rubriky:
Máte někdo praktické zkušenosti z provozu ?
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Delší dobu jsem se touto problematikou nezaobíral. Když to zásadně přehodnotím,…
před 6 roky
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Delší dobu jsem se touto problematikou nezaobíral. Když to zásadně přehodnotím,…
před 6 roky
Dobrý den, zajímaly by mě podrobnosti vašeho zapojení.Kde jste kupoval panely, typ měniče, topná spirtála atd. Děkuji…
před 6 roky
198 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
Již více jak půl roku ohřívám nejen teplou užitkovou vodu ale i topnou. Protože jsem nenašel žádnou vhodnou regulaci, rozhodl jsem se pro vlastní tvorbu. Byl a jsem mile překvapen. Stále systém ladím a rozšiřuji. Ale už teď jsem přesvědčen že jsem se vydal správnou cestou. Nejen že se osprchuji, ale i ohřeju ze slunce.
Pro zajímavost se můžete podívat. topitsluncem.cz
PS. Systém je zatím ve vývoji. Proto věřím, že neporušuji pravidla diskusí ;-)
S pozdravem,
Josef Beran.
JB Josef Beran @josef.beran130Topit FV?! ...toto může fungovat jen s dostatečnou reservou panelů - jinak se nevyplatí investovat do dalšího zařízení.
Já mám OSTROV 4kW a pravda že 2kw do bojleru , a přebytek podle počasí 1 - 2kW do vaření na sklokeramice a 1x přímotopu ..to jsou ale investice do spotřebičů za 0Kč.
Pravda ale že to není bezobslužné .. když klesne výkon slunce - musím ručně regulovat odlehčit/odpojit přímotop atd...
CO Absorpčního tepelné čerpadlo na DC nebo TC technologie DC INVERTER?
Moje vlastní zkušenost,
Protože jsem si nechal napojit 2 nové 180l boilery za sebou,
zkusil jsem vlastní experiment,kdy první předehřívám fotovoltanikou a druhý klasicky elektrikou
(Na podzim a na jaře,kdy se moc netopí,ohřívám jen první kotlem+solar,v zimě jedu oba jen na kotel+solar).
Nakoupil jsem staré popraskené kolektory asi od krup 8ks za 10 000kč,papírově má jeden asi 240w,s kabelem to je cena,kterou bych asi dal za připojení termiky(12000 jsme platili za připojení TUV kotle).1700kč stálo železo na rám.
Sestava dává 240v naprázdno,takže jsem zbastlil regulátor s jednočipem a IGBT tranzistorem,který PWM regulací drží na solárech napětí occa 190v,tj 80% napětí,kdy má článek max výkon.
Je to napojený na origo topnou sprálu prvního boileru,která trochu píská.Trochu je na nic,že nesmí rozepnout termostat na boileru,protože pak na něm hoří oblouk,ale nikdy se teplota ani nepřiblížila teplotě varu,když tak to musí vzít pojišťovák.
Druhý boiler má vlastní elektroměr.
Začal jsem to měřit v květnu a teď v půlce srpna mi vychází spotřeba ze sítě 6.2kwh na 4 dospělé a 3 děti,navíc tu máme poměrně často(na mě určitě) o víkendech dvě setry manželky někdy i s dětmi.
Podle tabulek by to mělo být 1.5 normočlověka,
ale zdá se mi to moc málo,co se týká hygieny,považuji se za průměrného špinavce :),
nevíte někdo kolik je reálná spotřeba teplé vody/osobu v čr?
PZ Pavel Záruba @pavel.zarubaSpotřeba vody na osobu a den je cca 110 litrů. Z toho je teplá voda (cca 45 st.C) asi tak 1/3 - můj odhad.
Zdravim, rad by som pripojil fotovoltaicke panely priamo na spiralu boilera na ohrev TUV. Preto by ma zaujimalo, ci tu uz niekto realne doriesil problem s rozopinanim termostatu. Ak ano, rad by som vedel ake prvky na to pouzil.
Nasiel som SSR s parametrami ktore by sa mi hodili, ale cena 150 eur sa mi zda privelka.
Vdaka
FS František Skoršepa @frantisek.skorsepa315Najděte si termostat, který při zvýšení teploty spíná (nikoli rozpíná) a připojte jej paralelně ke spirále. FV panely díky své VA charakteristice proud při sepnutí termostatu příliš nezvýší a k oblouku na kontaktech díky odporu spirály nebude docházet.
Dobrý den. Vážení, vzpamatujte se. Za takové peníze chcete koupit kvalitu? Za pár let to bude ekologický odpad a vy budete řešit, kde s ním. Jsou už u nás příklady: po jednom roce provozu šla účinnost o 15% dolů (nevím, jestli se jednalo o tyto panely, ale bylo to také o ceně).
SZ Strnadel Zbyněk @strnadel.zbynekTo jsou zase kecy. Nebylo by to poprvé kdy nejdražší výrobek patří k nejhorším a naopak. Pokud nevidím srovnání nevěřím.
Dobrý den, nechci zakládat novou diskusi na podobný problém. Mám bojler Ariston Nuos 100 s tepelným čerpadlem a topnou patronou. Příkon TČ je 310W , vestavěný topný prvek 1,2kW. Uvažoval jsem nad malou FV elektrárnou pro toto použití. Nevím ale jestli jde nějak ošetřit výpadky FV bez akumulátoru. Pro kompresor není asi dobré když během hodiny 10x zapne a vypne kvůli počasí. Dále by mne zajímalo vhodnost napájení FV, klimatizace s invertorem (prý jim nevadí pokles napětí) viděl bych možnost 100% využití dodané energie. Jde mi o ekonomicky reálný systém s měničem a 2-4 panely. Nevíte náhodou někdo o klimatizaci s TČ na stejnosměrný proud? Vůbec se v tomto neorientuji děkuji za vaše rady a čas.
TT Tomáš Tomáš @tomas.tomas721Myslím, že ekonomicky reálný systém na popsanou potřebu neexistuje. Nejdříve je nutné říct zda půjde o ostrovní systém nebo normálně připojený do sítě.
1/ připojený do sítě . První problém je zda vás místní poskytovatel připojí. Cena 4 panelů cca 4*10000Kč + střídač cca 20000Kč , konstrukce na střechu , rozvaděč, ochrany, revize cca 10-15000. (ceny dělám velkým odhadem, realizoval jsem v 2008 a 2009 a určitě se to pohnulo) . Sumasumárum 70 000 Kč a to počítám s instalací svépomocně. roční výroba pod 1Mwh tj. dostanu cca 4500Kč za Zelený bonus a ušetřím cca 4000 elekřinu pokud vše spotřebuji. Navíc se stanu podnikatelem -
Sice nebudu při těchto výnosech platit sociálko a zdrávko, ale pokud ztratím práci mám smůlu - podnikám. Takže byť na krátkobobou podporu může člověk zapomenout.
2/ ostrovní systém - nikoho se nemusím ptát, jenže systém musím zcela galvanicky oddělit od sítě. Výkon systému o 4 panelech bude mít takové výkyvy, že k zamyšlenému učelu bude zcela nevhodný. Nedostanu žádný Zelený bonus a jakou dobu to bude schopné něco pohánět je ve hvězdách. Návratnost - za současných cen elektřiny - nikdy.
Realizace byla nejlepší v roce 2009 , technologie zlevnila, bonus byl stále vysoký. Dnes je to už za zenitem.
Když tu pročítám diskuzi tak se ptám, má dneska cenu jít do FVE na střechu domu 6kwp? Jsem zaměstnanec, daně mi platí zaměstnavatel. Je reálná návratnost investice a potom zisk cca 10%? Co když naši mocní přestanou FVE dotovat a my budeme bez možnosti výrobu prodat? Vydělá během těch 20ti let 100% vkladu?
PL Petr Lasota @petr.lasotaVýše zeleného bonusu ("dotace") není o mnoho vyšší než elektřina z DS, zvláště u podnikatelských sazeb. FVE se někomu vyplatí i bez dotací (v ČR nelegální) záleží na tarifu.
Nebo jinak: 1kWp teď stojí caa 45 tisíc Kč s DPH s montáží na klíč.
1kWp vyrobí za rok cca 1MWh.
Při uvažované minimální životnosti 30 let, vám vyrobí 30MWh za 45 tisíc Kč a potom vás výjde 1kWh na 1,5Kč.
Vzhledem k poklesu cen FVE to již není takový risk že by se investice nevrátila alespoň na uspořené energii.
Z přebytků FVE 6.9 kWp nahřívám aku 2000 l topné vody s měděným výměníkem TUV.Výhoda oproti fototermice-voda je dohřívána po celou dobu slunečního svitu,fototermika vypíná když je bojler teplejší než kolektor.
Já jsem si právě ze zvědavosti instaloval v prosinci systém se sedmi panely dohromady 1400Wp přímo do OKFE100 a jsem nadmíru spokojen.
Vstupní náklady 35tis.kč
Odhadovaná návratnost 6 let. S fototermikou nesrovnatelná návratnost !
Domácnost 2 dospělí, 2 děti.
Ještě jsem si vyměnil termostaty v OKFE za daleko přesnější (válely se mi doma) protože ty originální spínají tak v rozsahu plus-mínus autobus :-)
A také jsem do systému ještě vřadil jednoduchou časovou závislost, a to tak, že pokud není v 18hod (západ slunce) v nádobě více jak 45°C sepne se dohřev elektřinou ze sítě na tuto teplotu.
Slunce nechávám nahřívat nádrž klidně až na 75°C. Což při dnešních slunečných dnech jde bez problému, většinou už kolem 14-15 hodiny odpoledne je nahřáto a těleso se vypne.
Směšovací ventil na výstupu OKFE nutností.
V příloze měření výkonu jednoho březnového slunečného dne.
Nabízíme systém i komerčně
TD Tonda Damborský @tonda.damborskyVybral jste si tohoto roku zatím nejslunečnější den. Mě fototermika dala tento den 36,6kWh. Tedy 5,5x více než Vám, pořizovací cena kolem 120t kč(cena pořízení byla tedy jen 3,4 dražší). Dnes je možno s deskovými kolektory nebo s vakuovými z kolektory z Číny do 40t kč pořídit system, který by dal toho 20.3. kolem 13kwh, tedy pořád více a tedy levněji než FV verze.
Jen jako doplněk systému. Z FVE k ohřevu používám jen přebytky.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.