zhodnocení návrhu RD - bungalov 4+kk, 95m2, cihla

Reklama

Rubriky:

Reklama
MN Martin Ne @martin.ne před 10 roky30.06.2014 17:48:00
zhodnocení návrhu RD - bungalov 4+kk, 95m2, cihla

Dobrý den.
Jako věrný čtenář TZB-info prosím o zhodnocení návrhu RD.

Bude se jednat o přízemní dům bez podkroví (bungalov) 4+kk o zastavěné ploše 120m2 + 25m2 nevytápěná dílna. Obytná/ užitná plocha asi 95m2.
Základy na zateplených pasech, izolace v podlaze šedý EPS 16cm ( λ = 0,032).
První řada zdiva (včetně příček) bude Ytong Lambda kvůli přerušení tepelného mostu mezi základovou deskou a zdivem.
Obvodové zdi: cihla broušená 25cm zděná na lepidlo + zateplení šedý EPS 20cm.
Stropy lehké, SDK podhledy zavěšené na sbíjených vaznících. Zateplení minerální vata λ = 0,033 tloušťky 36cm. Střecha jednoduchá sedlová bez valby, sklon 30°, krytina pálená taška. Půdní prostor nezateplený se střední částí průchozí (možnost uskladnění věcí a revize konstrukce).
Okna dřevěná euro IV92, zasklení trojsklo U=0,6. Cca 2/3 ploch zasklení fixní.
Vytápění dřevem – interiérový kotel Verner 13/10.2 (výkon 1,5kW do vzduchu + 11,5kW do teplovodního výměníku), zadní přikládání z technické místnosti. Teplo se bude ukládat do akumulační nádrže o objemu cca 800-1000l, která bude využita i pro ohřev TUV. Představa je taková, že bych v zimě zatápěl cca 1x za 2dny, v přechodném období ideálně tak 1x za 4dny. V aku by byla i topná el. patrona pro dohřev.
Vytápění v místnostech bych řešil nízkoteplotními deskovými radiátory, podlahové topení jsme zvažovali, ale kvůli špatné možnosti regulace a nepružnosti zavrhli.
O řízeném větrání s rekuperací zatím nejsem přesvědčen, pravděpodobně ale bych nainstaloval rozvody do SDK podhledů a jednotku zapojil případně později podle financí.
Podobně bych to udělal se solárními kolektory – heat pipe (pro ohřev TUV v létě), který se mi docela líbí, ale nejsem si jistý výhodností investice (návratnost?). Takže bych nejspíše instaloval AKU nádrž s výměníkem s možností napojení soláru a ten připojil až případně podle situace později.

Momentálně jsme ve fázi přípravy projektové dokumentace, když to půjde dobře, předpokládám, že v září by se začalo a ambice je tento rok stihnout alespoň přípojky a základovou desku. Stavět chceme svépomocí.

Myslel jsem si, že by stálo za to pouvažovat o získání dotace Nová zelená úsporám a případně pozměnit konstrukci, dotace 400 tisíc Kč vypadá hodně lákavě. Limitující faktor by pro mě byla nejspíš měrná roční potřeba tepla na vytápění (musí být méně než 20kW/m2). Pokoušel jsem se ji vypočítat pro současný návrh pomocí kalkulátorů na TZB-info a dostal jsem se na cca 60kW/m2.... Buď to počítám špatně, nebo je dotace bez šance...

Přikládám půdorys a vizualizace (zatím vše moje amatérská tvorba).

Díky za připomínky, komentáře, rady... // Martin

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

150 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.