rPE trubky v podlaze a koroze Cu stoupaček

Rubriky:

MM Miroslav Minarik @miroslav.minarik245 před 7 roky23.12.2016 01:32:00
rPE trubky v podlaze a koroze Cu stoupaček

Před asi 30 lety jsem realizoval podlahové topení z rPE trubek 20x2mm v době, kdy o difuzi kyslíku v tomto materiálu asi nebylo v ČSR nic známo a jiné trubky, mimo PVC zde neexistovaly. Po cca 15 letevh jsem musel vyměnit ocelové potrubí stoupaček, které byly zkorodované a zarostlé a nahradil je Cu trubkami spolu s mosaznými rozdělovači, bronzovou oběhovkou a napojil na zdroj tepla přes Fe-Cu výměník. V okruhu vody do podlah je nyní pouze rPE, Cu, bronz a mosaz. Po dalších cca 15 letech se na měděných stoupačkách 28x1 objevila bodová koroze a rosení topné vody na několika místech. Přitom jsem objevil místa, kde koroze byla již dříve, ale dírky byly zarostlé a ucpané asi vodním kamenem. Potrubí jsem zatím nerozebral, ale 2 odvzdušňovací ventily byly zarostlé a neprůchodné a zcela se vyčistily po máčení v octové vodě. Expanzní nádoba je vodárenská. Vlastně přírubu má z Fe pozinku. Za každou sezónu jsem možná jednou dvakrát doplňoval pár litrů vody ani
nevzpomínám, jestli každý rok. Dnes je Ph vody >=8. Najde se někdo, kdo by uměl řešit podobný problém, nebo ses takovým setkal?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.