Dobrý den, chtěl bych se podělit o zkušenosti s využíváním dešťové vody na splachování WC a praní v pračce. V letošním roce jsme dostavěli pasivní dřevostavbu na Vysočině a součástí domu je i komplexní využití dešťové vody. V době, kdy jsme technologie kupovali a instalovali, ještě nebyly dotační programy ministerstva životního prostředí. Vodu využíváme cca 4 měsíce, jsme 4 členná rodina. prozatím jen na splachování 2 WC a praní, v budoucnu, až dokončíme zahradu i na zavlažování. Prozatím máme spotřebu dešťové vody cca 1m3 týdně. u nás ve vsi stojí voda 18,- Kč m3, takže finanční návratnost je v nedohlednu, o dodatečné dotace žádat nehodláme a asi to ani nelze. Přesto jsem z funkce systému nadšený a jsem rád že ho máme. Už teď šetříme cca 60 m3 pitné vody ročně a po zahájení zalévání to bude násobně více. A to je správné. Rád se podělím o případné zkušenosti. Rovněž bych chtěl vznést jeden dotaz a doufám že mi na něj někdo odpoví. Můj soused teď uvažuje o využití dotačního programu, protože ho náš systém zaujal. Zkoušeli jsme vše spočítat a narazili jsme na problém ve vzorci pro výpočet nádrže. Vzorec kalkuluje se spotřebou 70l dešťové vody na osobu a den, nikde jsem ale nenašel nějaké číslo, ze kterého se počítá v dotačním programu spotřeba vody na zalévání. Kolik litrů na m2 a rok? Vycházím-li ze směrných čísel z normy z roku 2001, je zde psáno 18m3 na 100 m2 a rok. Pak mi ale nesedí kalkulačka pro výpočet v dotačním programu. Dokáže mi prosím někdo odpovědět? Děkuji Mindl
Dobrý den, já bych se ještě chtěl zeptat, jaké jsou Vaše zkušenosti po 5ti letech. Není zanesené Wc? jak si stojí…
před 2 roky
Dobrý den pane Menšík, omlouvám se za trochu opožděnou odpověď. Výrobce i dodavatele filtračních vložek Vám rád…
před 5 roky
Dobrý den, pane Mindle, připravujeme výstavbu rodinného domu a protože na pozemku nemůžeme mít studnu, budeme jímat…
před 5 roky
5 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení