Je topení dřevem opravdu tak výhodné ?Dobrý den
Mám v domě jako hlavní vytápění plynové wafky a k přitápění malá krbová kamna o výkonu 5kW. Až do teď jsem spotřebovával staré zásoby dřeva a letos musím sehnat nové.
Vzhledem k tomu, že nemám (malo)traktor/náklaďák atp. tak mi v podstatě zbývá nechat si dřevo dovézt. Nabízí to u nás 2 firmy dovoz sypaného, štípaného dřeva na špalky 33cm. Pro mě by to znamenalo jen doveženou fůru uklidit do dřevníku. Teď ale k ceně:
Firma chce za 1prmS (sypaný metr) měkkého, naštípaného dřeva 950 Kč a za tvrdé 1250 Kč. Budu dále uvažovat tvrdé dřevo:
- 1prmS = 0,6prmR (rovnaný metr), tj. pro 1prmR potřebuji 1,6prmS za cenu 1,6*1250 = 2000Kč.
- Výhřevnost z 1prmR tvrdého dřeva je cca. 2 MWh, tj. na 1MWh spotřebuji 0,5prmR za cenu 0,5*2000Kč = 1000 Kč
- Takže 1MWh z tvrdého dřeva při ceně 1250Kč/prmS přijde přibližně na 1000 Kč.
- Dále vezmu plyn, který beru od MND, kde platím za MWh cca. 1250 Kč.
- A nakonec loni jsem ještě sehnal brikety, které hořeli celkem slušně v ceně 3 Kč/kg. Jejich výhřevnost je přibližně 4,2kW/kg, tj. za 1MWh briket zaplatím 1000/4,2=238 Kg * 3 = 714 Kč.
Roční spotřebu těchto alternativních paliv mám přibližně 7,5MWh (slouží k přitápění)
Když to tedy shrnu v ceně za 1MWh (a celkové ceně za 7,5MWh)
- Naštípané tvrdé dřevo: 1000 Kč (celkem: 7500 Kč)
- Plyn: 1250 Kč (celkem: 9375 Kč)
- Brikety: 714 Kč (celkem: 5355 Kč)
Vidím, že přitápění již připraveným dřevem není kdoví jak výhodné. Oproti plynu a je dokonce dražší než topení briketami. Tak nevím jestli se na příští sezonu nevykašlat, nesehnat brikety, případně přidat na plynu.
Jak už jsem uváděl výše, traktor ani les nemám a nikdo mi jen tak nedoveze kulatiny z lesa, z toho nemá žádnou přidanou hodnotu (nehledě na to, že bych musel ještě kupovat motorovou pilu a možná i štípačku - jenže vyplatí se to pro někhoho, kdo spotřebuje sotva 6 kubíků ročně ?) Nevím tedy co dál - jak byste postupovali vy ?