Zateplení pod zákrapem

Reklama

Rubriky:

Reklama
MC Míla Chuchlík @mila.chuchlik před 6 roky09.05.2018 23:07:00
Zateplení pod zákrapem

Dobrý den,
Měl bych dotaz týkající se zateplení/izolace. Přízemní RD 100 let s podkrovím. Severní stěna (plná cihla 45 cm) má přesah střechy 1 metr, další cca metr mi přidává pergola krytá polykarbonátem.
Pod ní je cca 1,6 široký pruh s betonem (spád od domu) na který navazuje přes svisle zabetonované betonové dlaždice trávník a zahrada (růže a další keře) - tj. probíhá občasné zalévání. Beton není skryt před deštěm kompletně, v rohu cca metr chybí ta pergola a polykarbonát.
Připravujeme zateplení a preventivně jsem si proměřil vlhkosti (měření kapacitní do hloubky 5 cm). Na severní stěně navazující na ten beton jsem problémy nečekal ale relativní hodnoty mi vyskočily z ostatních průměrů právě tady.
I zde je chemická hydroizolace (jen rok stará).
Takže jsem osekal stávající omítku, ať to přes léto větrá vice a šel jsem se podívat pod beton (kousek při stěně). První vrstva 5 cm šla pryč snadno a našel jsem pod ní další beton, nicméně na něm bylo docela živo (miniaturní kořínky a I řada nějakých malých potvor – nějaké mnohonožky či co...) evidentně nekvalitně napojené vrstvy. Dalších 7 cm staršího betonu již bylo pevnější, vlhkost zhruba dvojnásobná než ten horní. Pod tím další beton (vlhkost již nestoupala) s takovou tvrdou povrchovou destičkou. Pod tím již zásyp (cca jíl s hlínou) hodně vlhký. Cihly jsou od nejspodnějšího betonu nahoru, pod ním je místo cihel kámen asi spojený hlínou ne úplně rovný.

Přes léto to snad dovyschne, pro jistotu dáme chemie i z druhé strany o něco níže – těsně pod podlahu. Protahnu tu pergolu o ten poslední metr, aby na beton nepršelo vůbec (přesah je 40 cm v 2,5 metrech, takže výjimečně tam nějaká kapka projde). Dodělám tam okápek - zatím to šlo z polykarbonátu do trávníku :-(.

Ten vrchní beton mizerně navázaný na předchozí vrstvu sloupneme a předěláme.

A teď můj dotaz.
Varianta 1 – Zateplíme sever kontaktně. Jsou tam dva cca 4 cm odskoky, tak je vyplníme různým izolantem s různou tlouštkou tak aby vznikla rovina (vytvářet sokl pod tím zákrapem asi není nijak potřeba). To lepení XPS na nerovný kámen snad nějak půjde (asi na desku 50cm). A od trávníku bych oddělil folií, štěrkem/kačírkem a drenáží (tu mohu svést do stratné jámy kterou již používáme pro drenáž ze západu). Stačí drenáž cca v nějakých 50 cm? Nebo níž?


Varianta 2 – bylo by lepší nějak drenážovat přímo stěnu domu a nějak odvětrat sokl? Pokud ano tak bych zateploval asi jen tu část cihel (tj. perimeter) a odspodu bych vyvedl nopovku od drenáže přes něj těsně nad vrchní beton. A pak nějaká Cetris deska s mezerou. Kolik by měla být vysoká aby to trochu udělalo komín?

Nebo ještě jinak?
Předem díky za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.