Náklady na ohřev TUV ve výměníku v akumulační nádrži

Rubriky:

Reklama
Jan Šlezingr @jan.slezingr před 6 roky13.07.2018 09:19:00
Náklady na ohřev TUV ve výměníku v akumulační nádrži

Dobrý den.

Mám kotelnu s akumulační nádrží s nerezovým výměníkem pro ohřev TUV. V mnoha diskuzích jsem zaznamenal obavy o náklady na letní ohřev TUV pomocí elektrické spirály.

Podařilo se mi v poslední době změřit nějaká zajímavá data a rád bych o nich rozvedl diskuzi.

Topnou spirálu mám 6 kW, umístěnou v polovině AN. Termostat je umístě cca 20 cm nad topnou spirálou, je to obyčejný kombi termostat z vyřazeného bojleru. V horní části nádrže je čidlo teploty pro regulátor ACD01. Nádrž je izolovaná 20 cm skelné vaty a uložená v bedně z dřevotřísky, zespodu izolace pouze 2-4 cm EPS.

Mám data odečtená pouze z elektroměru, ale myslím, že i tak mají svou vypovídající hodnotu. (dům je zatím v provizoriu, nesvítíme, funguje pouze pračka a kuchyně)

a) Spotřeba v NT, pokud je nulový odběr TUV (obyvatelé na dovolené). Zde jsem naměřil průměrnou spotřebu = ztráty akunádrže při teplotě v nádrži 60°C . Je to 0,5 kWh denně.

b) Spotřeba při běžné spotřebě TUV v domácnosti (dva dospělí, jedno malé dítě, sprchování každý den, odběr i v kuchyni. Teplota v nádrži 60 °C. Změřeno 9,42 kWh denně.

b) Spotřeba při běžné spotřebě TUV v domácnosti (dva dospělí, jedno malé dítě, sprchování každý den, odběr i v kuchyni. Teplota v nádrži 85 °C. Změřeno 13,75 kWh denně.

Co z toho plyne:
Překvapily mě poměrně nízké tepelné ztráty při nulovém odběru, srovnatelné až nižší, než ztráty uváděné u obyčejného bojleru.
Potvrdilo se, že je potřeba udržovat teplotu v nádrži co nejnižší, nárust teploty na 85 °C znamenal citelné zvýšení spotřeby.
Co se týče komfortu, při teplotě 60°C je pro nás zásoba vody nevyčerpatelná.
Jsem zarověň velmi spokojen s celým systéme přípravy TUV, je to jednoduché a odpadají jakékoli "harakiri" s řízením bojleru a jeho připojením do topné soustavy. Rohodně doporučuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.