Jakou rekuperaci a ohřev vody použít

Rubriky:

Reklama
JT Jiří Tikal @jiri.tikal před 5 roky05.10.2018 01:34:00
Jakou rekuperaci a ohřev vody použít

Dobry den,

predem se omlouvam, pokud zakladam nove vlakno, ktere tu je mozna uz nekde vysvetleni, ale probral jsem se uz xxx diskuzemi a mam z toho hlavu jak balon:) tak me pripadne jen odkazte na diskuzi, kde je muj pozadavek jiz probran.

Mame dum bungalov 110m2, radiatory s projektovanym tepelnym spadem 75/55, ale myslim, ze realny je nekde kolem 55/45, dum zatepleny, plastova okna, tepelna ztrata 7,5kw, vytapeni elektrokotlem Protherm Raja 12K a bojler Drazica OKC s topnou spiralou 200l, naklady komplet na elektriku vc. osvetleni, ohrevu TUV a behu cerpadla cisticky jsou cca 4700,- mesicne. Hodne se sprchujeme, cili asi velka cast pujde na ohrev TUV.

Nyni uvazuji jak usetrit a zaroven si zajisti vetsi komfort a tak procitam mraky diskuzi, ale ne a ne se dobrat vysledku. Mozna by mi mohl poradit pan Martin Sperl, u ktereho jsem si v diskuzich vsiml, ze ma asi hodne zkusenosti.

Nejdrive jsem premyslel o TC Vaillant, ale spolu s panem, ktery je dela, jsme se dobrali vysledku, ze to asi nebude mit takovou navratnost, jakou bych predpokladal - po zapocteni revizi, apod. cca za 8-9 let a zivotnost v mem pripade tak 10-12 let - coz neni zadna hitparada.

A nyni uvazuji, zda nezvolit treba bojler s tepelnym cerpadlem a k nemu rekuperaci (mame v dome pomerne dost vlhko v zime a dost vetrame, kord kdyz zatahnu venkovni zaluzie) + bych rad vyssi komfort. Rekuperaci ale jakou? Aktivni napr. Nilan VPL 15 nebo spis treba Wafe 350 ci Jablotron Futura ci uplne jinou? A nebo vzit rovnou Nilan VP 18 ? U neho jsem ale cetl, ze v zime celkem ochlazuje dum a vysousi objekt - nizka vlhkost. Nazory jsou ruzne - ale vetsinou se to vse resi u pasivnich domu a to ja nemam.

Chtel bych se s resenim vejit do max. 250tis (levnejsi jen lepsi samozrejme) a vyuzit co nejlepsi pomer snizeni nakladu a komfort.

Moc dekuji za rady.

S pozdravem

Jiri Tikal

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.