Dobrý den,
můžete mi jako laikovi vysvětlit výhody a nevýhody jednofázového a třífázového TČ, jaký je v tom rozdíl atd. předpokládám, že vnitřní komponenty jsou u obou TČ stejné, možná je to hloupá otázka, ale zajímali by mě Vaše názory.
125 odpovědí
Zobrazit všechny reakceJak jsem dnes tady napsal, mám druhý měsíc jednofázovou Storion Smile 5 baterky 11,6 kWh. Jedu na jednu fázi , tedy jeden jistič 25A, absolutně bez problémů, jistič to plně zvládá, utáhne celý dům a bojlery 80+120 L. Na střeše mám 10 panelu 360Wp, systém si jen přifukuje ze sítě pokud se zapne velký spotřebič aby vyrovnal nápor a chránil baterie. Za měsíc srpen pro spotřebu domu systém vyrobil 410kWh ze sítě si za celý měsíc vzal jen 4,7kWh Tz cca 1,2%.... absolutně bezúdržbový systém. Pokuď máte za rok spotřebu vyšší jak 4 MWh, musíte mít FVE silnější a tím pádem třífázovou. 380V jsem nikdy nepotřeboval a pokud vy ano musíte mít třífázovou FV. Systém je absolutně bezhlučný, střídač s pasivním chlazením... bez problémů, vnitřní spotřeba systému 10W to nemá nikdo. Je to super mašina a jsem ji fascinován.U jednofázové nikdy nemáte problém s asymetrii třífázových elektráren...
PH Petr Hořínek @petr.407Jo, to nadšení z výroby v létě. Počkejte na zimu.
Mimochodem, s tím vaším vybavením bych si ani nemohl zapnout saunu.
A vlastně ani spoustu dalších spotřebičů. Stačí sporák a trouba a byl bych na limitu.
Já bych šel určitě do jednofázového TČ. Můj kamarád dělá elektrikáře v Německu a tam už je třífázový rozvaděč přežitek. I u nás v podstatě dnes už nekoupíte spotřebič na motorový proud pokud nepotřebujete něco opravdu exotického. A s jednofázovým rozvaděčem pro celý dům (o to vyšším) můžete daleko lépe rozložit výkon na fázi a optimizalovat fotovoltaiku. U nás to bohužel ČEZ neumožňuje a u vyšších příkonů si člověk musí vzít tři fáze.
Pokud budete mít dům jen se spotřebiči jednofázovými, tak pak přechod na takový systém bude jednoduchý, pokud k nám ten trend jednou dorazí.
TO Tomas @tomas011a co v případě trojfázového spotřebiče?
Myslím, že řešíme podobné problémy se stejným cílem.
Mohu se prosím zeptat, které čerpadlo má výkon 7kw a je jednofázové?
Resp. které čerpadlo máte právě vybrané.
AM Anton Mlynský @anton.mlynskyTřeba tady
http://www.tepelnacerpadlalg.cz/lg-split
http://www.tepelnacerpadlalg.cz/lg-monob…
Děkuji za odpovědi, na domě mám jistič 3x25, TČ by mělo kompresor s invertorem vod vzduch V současné době době používám k vytápění přes týden primotopy (3 ks a na chodbě v koupelne topné smicky v podllaze přes víkend topim v krbových kamenech s vymenikem do radiátory) napr, v pokoji je je primotop o výkonu 2kw a vše funguje v pohodě, akorát známy elektrikář mě pořad doporučuje ať jdu do 3 fázového TČ ale to v mem výkonu stejně nedělají, tak jsem chtěl vědět výhody a nevýhody. A kupovat TČ 3 fázově které má zbytečně velký výkon (9kW) na můj dům mne přijde jako blbost.
ZN Zdenek Neum @zdenek.neumPro běžný RD (bez nějaké speciální velké spotřeby) musí 3x25 A stačit pro 1f TČ s kompresorem do 3 kW. Max. se podívat na rozložení spotřebičů na jednotlivé fáze, ale pravděpodobně to bude zbytečné.
Bivalent lze u "rozumných" TČ nastavením (nebo instalací) omezit tak, aby opět nebyl problém s jištěním.
Invertor vzduch-voda 1f je v tomto případě rozumné řešení.
Určitě nedoporučím zvyšovat hlavní jistič - zbytečné náklady jak jednorázové, tak pak paušály (i bez strašáku zvyšování ceny za "rezervovaný příkon").
Děkuji za odpovědi, ale spíš mě šlo o to, že příští rok provedu montáž TČ a bylo mi doporučeno na moji TZ domu čerpadlo o výkonu 7kW v jednofázovém provedení ( 3 fázové provedení se vyrábí až od 9 kW) a dávat 9kW 3 fáze které je zbytečne předimenzované.
Jde mi o to jaké to výhody u těch TČ.
Děkuji za odpovědi
ZN Zdenek Neum @zdenek.neumu dnešních TČ nemá cenu řešit technické provedení (1f nebo 3f).
Záleží např. zda bude TČ s řízeným kompresorem (inverter), nebo neřízený.
Stále častěji se používají řízené kompresory (zejména u TČ ze vzduchu), takže 1f pro menší výkony je velmi běžné.
A 1f řešení nabízí i lepší možnost budoucího doplnění o 1f FVE (elekřina levná už byla a nebude).
3f je lepší rovnoměrným rozložením zátěže na fázích, ale pro malé výkony to je bezpředmětné (zde bude kompresor o příkonu blízko varné konvici).
Je rozdíl v chodu 1-f motoru versus 3-f motoru. Třífázový má obrovský možný rozběhový moment. Třífázový má fáze posunuté o 120° zatímco pomocná rozběhové fáze 1-f motoru je kondenzátorem posunuta jenom o 90°. Pak je tu otázka účinnosti.
Zásadní pro vaše rozhodnutí je, jak velký příkon bude tepelné čerpadlo mít. Provozovatel elektrické sítě vám neumožní silnější jednofázový jistič než 25 A. Pokud ano, prosím, dejte mi vědět. Moc rád si své znalosti opravím.
25 A znamená maximální příkon všech současně provozovaných elektrických spotřebičů 25 A krát 230 V a to je 5750 Watt, aneb 5,75 kW. Takže pokud byste měl tepelné čerpadlo s elektrickým příkonem dejme tomu 2 kW, což při minimálním topném faktoru 2,5 bude 5 kW tepla do domu, tak na zbytek spotřebičů budete mít 3,75 kW. Varná konvička má cca 1,5 až 2 kW, jedna plotna na sporáku cca 1,3 až 3 kW, pračka, myčka asi po 2 kW atd. Pokud byste se tomu přizpůsobil, tak za takových podmínek je jednofázové tepelné čerpadlo ideální. Jen musí být velmi dokonalé, pracující i při teplotách cca -20 C s potřebným tepelným výkonem bez elektrické topné patrony. Protože pokud by se na tu topnou patronu z důvodu nedostatku svého tepelného výkonu přeplo, tak vám sebere prakticky všechen dostupný elektrický proud a vodu na kafe už si neohřejete.
Výhodou jednofázového řešení tepelného čerpadla je i spolupráce s fotovoltaickým systémem. A počítejte s tím, že jich bude přibývat, jak poroste cena elektřiny. Tam při realizaci hodně ušetříte. Vysvětlení není jednoduché, ale jednoduše, není třeba řešit proudy ve třech fázích ale jen v jedné, takže řídicí systémy jsou jednodušší.
Bohužel naši provozovatelé elektrických sítí si vylobovali třífázové řešení, ačkoliv jednofázové je v řadě států běžné, jak dokládá nabídka jednofázových tepelných čerpadel vyžadujících větší proud.
Pro spotřebitele je jednofázové řešení výhodnější, neboť nemusí na každé fázi řešit proudovou rezervu na současný provoz spotřebičů, tu řeší společně jen na jedné fázi a tak ta rezerva a tedy i jistič, za který se platí, může být menší, elektrikář nemusí zohledňovat výskyt napětí mezi fázemi 400 V, ale pracuje jen s 230 V. Jen se musí dát silnější vodiče. Ale to v dnešní době používání a dostupnosti měděných vodičů takový problém není. A co se týká síťaři požadované rovnoměrnosti rozložení odběru elektrického proudu mezi fáze, tak není třeba to řešit v rámci jednoho rodinného domu, ale stejně tak dobře to jde rozložit na domy tři.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342Už jak tu psal pan Žalud, nepočítejte s kombinací TČ ve funkci topení a fotovoltaickým systémem je to holí nesmysl. V zimním období jsou zisky FVE mimo několika slunečních dnů minimální a vynaložené peníze se nikdy nevrátí.
vyhody u 1f tč budou že při napojení male FVE nebudete řešit rozložení do 3fází bez specilního střídače nebo meniče napětí
MD Miroslav Dvořák @miroslav.dvorakFotovoltaika nic ve spojení s TČ nevyřeší, to by jsme musely přejít na netmetering. Jinak pokud potřebuji nemám, bohužel potřeba příkonu TČ nejde dohromady s aktuálním výkonem fotovoltaiky. Možná letní chlazení tam je dostatek výkonu na topení ne.
v zatížení fází - trojfáz rozložené - menší zátěž
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.