Vytápění stávajícího RD - kombinace nebo jak jinak?

Reklama
JB Jan Bruthans @jan.bruthans před 4 roky04.04.2020 20:29:00
Vytápění stávajícího RD - kombinace nebo jak jinak?

Dobrý den, potřeboval bych poradit s takovou zapeklitostí...
Máme v tuhle chvíli RD přízemí a patro, řekněme 4+1. Podlahová elektrika v kuchyni a koupelnách, lokální topenište ve spodním patře a doplňkové v patře a k tomu ústřední rozvody a kotel Ekoefekt 24. Nicméně standardně topíme tak, že jaro i podzim topíme pouze v těch krbovkách dole a občas nahoře - stíháme to vytopit. A když už je moc zima (prosinec), nahazujeme kotel a jedeme tak do března. Jako každý na vsi máme více dřeva než potřebujeme a tak topíme nejen zadarmo, ale hlavně to stejně musíme nějak sdělat, tak člověku není líto že je z toho užitek (staré trámy, popadané stromy na loukách, atd...).

Když jedeme v zimě na hory, tak aby tchýně nemusela topit v kotli, doplnili jsme do systému ještě elektrokotel a hodlám předělat ekvitermní regulaci tak, že při přechodu z Ekoefektu na elektro se zavře čtyřcesťák (proto tam doplním druhou expanzku) a pojedeme na jednocestný systém. Ovládat to bude PLC Fatek - potud dobrý, to bych zvládl ještě bez dotazu, takže teď to přijde ;-)

Situace se vyvinula tak, že jsme adaptovali ještě dvě místnosti v 2.NP přilehlého špícharu, už tam máme napojené topení. Tedy v zimě to půjde. Ale řeším problém, co na jaře a podzim - ty krbovky v 1.NP toto křídlo nevyhřejí a topit ve dvou kamnech najednou (ve špícharu je další komín a budou tam kamna), tak to se mi nechce...

Tedy co s tím? Varianty
a) spodní krbovky vyměnit za nějaké s výměníkem a "nějak" je napojit do stávajícího systému. ALE! Co když vypadne proud, což se na vesnici stane i na 24 hod. Pak v nich nepůjde topit. Stávající lokální krbovky tímto neduhem netrpí

b) doplnit do kotelny ještě navíc kotel na dřevo??? Cenově by to asi nebylo náročné, stávající komín bych musel vyměnit za dvouprůduch, ale stavebně bych se vešel. Ovšem zase bych tam musel chodit topit, což jde z krbovek přeci jen příjemněji.

c) smířit se s tím, že budeme topit uhlím větší část roku (už třeba od října do dubna). Takže dražší provoz a hlavně co s tím dřevem, co ho mám...

b) a c) se mi moc nelíbí, preferoval bych a), ale v nějaké variantě (i nouzové) jak moci topit (byť třeba dva dny) bez elektriky.

Anebo někoho napadne něco lepšího? Díky moc

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.