Vyhledávání
Naše další weby
Dobrý den, potřeboval bych poradit s takovou zapeklitostí...
Máme v tuhle chvíli RD přízemí a patro, řekněme 4+1. Podlahová elektrika v kuchyni a koupelnách, lokální topenište ve spodním patře a doplňkové v patře a k tomu ústřední rozvody a kotel Ekoefekt 24. Nicméně standardně topíme tak, že jaro i podzim topíme pouze v těch krbovkách dole a občas nahoře - stíháme to vytopit. A když už je moc zima (prosinec), nahazujeme kotel a jedeme tak do března. Jako každý na vsi máme více dřeva než potřebujeme a tak topíme nejen zadarmo, ale hlavně to stejně musíme nějak sdělat, tak člověku není líto že je z toho užitek (staré trámy, popadané stromy na loukách, atd...).
Když jedeme v zimě na hory, tak aby tchýně nemusela topit v kotli, doplnili jsme do systému ještě elektrokotel a hodlám předělat ekvitermní regulaci tak, že při přechodu z Ekoefektu na elektro se zavře čtyřcesťák (proto tam doplním druhou expanzku) a pojedeme na jednocestný systém. Ovládat to bude PLC Fatek - potud dobrý, to bych zvládl ještě bez dotazu, takže teď to přijde ;-)
Situace se vyvinula tak, že jsme adaptovali ještě dvě místnosti v 2.NP přilehlého špícharu, už tam máme napojené topení. Tedy v zimě to půjde. Ale řeším problém, co na jaře a podzim - ty krbovky v 1.NP toto křídlo nevyhřejí a topit ve dvou kamnech najednou (ve špícharu je další komín a budou tam kamna), tak to se mi nechce...
Tedy co s tím? Varianty
a) spodní krbovky vyměnit za nějaké s výměníkem a "nějak" je napojit do stávajícího systému. ALE! Co když vypadne proud, což se na vesnici stane i na 24 hod. Pak v nich nepůjde topit. Stávající lokální krbovky tímto neduhem netrpí
b) doplnit do kotelny ještě navíc kotel na dřevo??? Cenově by to asi nebylo náročné, stávající komín bych musel vyměnit za dvouprůduch, ale stavebně bych se vešel. Ovšem zase bych tam musel chodit topit, což jde z krbovek přeci jen příjemněji.
c) smířit se s tím, že budeme topit uhlím větší část roku (už třeba od října do dubna). Takže dražší provoz a hlavně co s tím dřevem, co ho mám...
b) a c) se mi moc nelíbí, preferoval bych a), ale v nějaké variantě (i nouzové) jak moci topit (byť třeba dva dny) bez elektriky.
Anebo někoho napadne něco lepšího? Díky moc
A na co ty místnosti budete mít ? Pro návštěvy ? Nebo jako pracovnu ? Ono když tam máte komín , proč ho nevyužít .…
před 4 roky
Sám topím v krbových kamnech s výměníkem (a vychlazovací smyčkou) se zálohováním z baterky a tak vím, že to funguje.…
před 4 roky
Stávající komín bych vzhledem k situaci stejně potřeboval posunout asi o metr na sever (když jsem ho před patnácti…
před 4 roky
13 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení